Aktív Magyarország Program

2021.07.19. 07:00

Révész Máriusz Agostyánban: nem elég azt mondani a gyereknek, hogy ne játsszon a mobilon

A járvány ideje alatt tavaly és az idén is látványosan megnőtt azoknak a száma, akik külföld helyett itthon túráztak, kerékpároztak, felfedezték a természet szépségeit. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztost a háttérről, a különféle fejlesztésekről kérdeztük.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Az Agostyáni Arborétumban, a nemrég elkészült turistaszállás átadása után beszélgettünk néhány percet a kormánybiztossal.

– A múlt héten tizenegy, az előtte lévőkön hét-hét átadáson vettem részt – sorolja. – Júniusban negyvenhez közelített az ilyen ünnepi rendezvények száma. Fontosnak tartom, hogy jómagam is kivegyem a részem az aktív turizmusból, amennyire az időm engedi.

Révész Máriusz vissza-visszatér a szemléletváltás rendkívüli fontosságára. Szemléletes példa erre, hogy nem elég azt mondani a gyereknek: ne játssz a mobiloddal! Más lehetőséget kell neki ajánlani. Ilyenek lehetnek az egyre népszerűbb egyhetes erdei vándortáborok, az ország tíz varázslatos helyére várják a felsősöket és a középiskolásokat. A való világ élményteli megismerése lehet a kisvasutak felfedezése, valamint a vízitúrázás is.

– A miniszterelnök szerint a turizmus területén is versenyképesnek kell lennünk a legjobbakkal – hangsúlyozza a kormánybiztos. – A konkrét cél, hogy az évtized végére elérjük az ausztriai színvonalat. Egyelőre még súlyosak a hiányosságok a szabadidő eltöltése és az egészséges életmód terén egyaránt. Sajnálatos tény, hogy a negyedik leg­elhízottabb nemzetként tartják számon a magyart. Remélhetően ez sokáig nem marad így, több jel is egyértelműen utal arra, hogy elkezdődtek a pozitív változások.

Megtudtuk, hogy az utóbbi három és fél év során csaknem 100 turistaház épült fel, illetve újult meg Magyarországon. Jól mérhető egyebek között a kilátóknál, a vízitúra- vagy a kisvasút-megállóknál, hogy a 2019-eshez képest mintegy 30 százalékkal növekedett a bakancsos és a kerékpáros turisták száma. Az eddigi idei adatok alapján valószínű, hogy a folyamat nem áll meg, gyakran előfordul, hogy az erdők „bejáratánál” ki lehetne tenni a „Megtelt!” táblát.

– Folyamatosan újabb pályázatok lesznek elérhetőek – teszi hozzá a kormánybiztos. – Nyilván a Gerecse és a Vértes térségéből továbbra is lesz érdeklődés ezek iránt.

Összehangolás

– Egyszerre kell figyelni két célt – mondja Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára. – Az egyik a fenntartás, a klímavédelmi funkciók erősítése, a másik pedig a helyi lakosságot közvetlenül szolgáló ökoturisztikai fejlesztések megvalósítása, a különféle létesítmények működtetése. Átgondolt összehangolásra van szükség a kormány, az önkormányzatok, a civil szervezetek és a helyi közösségek terveit, lehetőségeit számba véve. Az együttműködésnek köszönhetően hazánk természeti kincseit nemcsak megőrizzük és gyarapítjuk, hanem elérhetővé is tesszük mindenki számára. Az átfogó fejlesztéseknek, azon belül a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programnak köszönhetően mára alapvetően átalakultak az erdei turizmushoz kapcsolódó szolgáltatások. A kulcsszavak: elérhető ár mellé minőség, biztonság és változatosság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában