műanyagmentes július

2021.07.06. 21:30

Újra akcióban a Szemétirtók: az esztergomi Duna-part fontos szakasza tisztul meg

Szűkebb hazánk egyik legjelentősebb zöld civil szervezete, a Szemétirtók csapata is részt vesz a műanyagmentes júliushoz kapcsolódó akcióban.

Kemma.hu

Forrás: beküldött

A Klímapolitikai Intézet szerint fontos, hogy ne csak beszéljünk a hulladékszennyezésről, de tegyünk is ellene. A műanyagmentes július nevű kezdeményezéshez csatlakozva a zöld think-tank szemétszedési akciót szervez július 24-én Esztergomban. A helyszínválasztás nem véletlen, hiszen augusztus 5-7. között a városban rendezik meg MCC Fesztet, amivel a szervezők a környezettudatos viselkedés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A szemétszedés a Klímapolitikai Intézet „Nem az én szemetem, de az én hazám” elnevezésű megmozdulássorozatának is része.

– A környezetvédelemre általában globális kezdeményezésként gondolunk, pedig a helyismereten alapuló helyi fellépések sokszor hatékonyabbak – mondta Litkei Máté János.

A Klímapolitikai Intézet igazgatója hozzátette:

„mottóválasztásunkkal azt kívántuk jelezni, hogy szerintünk egyértelmű kapcsolat van a lokálpatriotizmus, a közvetlen környezetünk megóvásának igénye és a természet szeretete között.”

Az Intézet partnere az esztergomi szemétszedésben Komárom-Esztergom megye egyik legjelentősebb zöld civil szervezetének, a Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesületnek (BEBTE) a hulladékgyűjtés terén is jelentős múlttal bíró Szemétirtók csoportja.

Egyre több a műanyag

A műanyag iránti kereslet folyamatosan nő a világon. Míg 1950-ben 2,3 millió tonna műanyagot állítottak elő világszerte, addig 2020-ra ez a szám 367 millió tonnára nőtt. A műanyaghulladékok okozta környezeti terhelés egyre nagyobb probléma. A már meglévő mellett 2040-ig 1,3 milliárd tonna, nagyjából négy magyarországnyi újra nem hasznosított műanyag szemét keletkezhet a Földön.

A megmozdulás különlegessége, hogy a közösségi média segítségével a szemétszedéshez azok is csatlakozhatnak, akik személyesen nem tudnak jelen lenni a programon.

Ennek módjáról, a jelentkezésről, és az eseménnyel kapcsolatos további részletekről az esemény Facebook-oldalán olvashatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában