ÉDV Zrt.

2021.07.12. 10:22

A tatai és tatabányai ivókutak vize egyaránt biztonságos és kiváló minőségű

Az utóbbi hetekben több nap is hatalmas hőség volt, éppen ezért jelentősen megnőtt a vízfogyasztás Komárom-Esztergom megyében is. A jelenlegi helyzetről és a kilátásokról kérdeztük Lőrinc Ákost, az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. megbízott vezérigazgatóját.

Mórocz Károly

– Van-e elegendő víz most a megyében a lakosságnak, illetve a cégeknek?

– Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. a teljes ellátási területen ki tudja elégíteni a lakossági vízigényeket és az ipari felhasználókét egyaránt, a mostanában tapasztalt kánikulai időszakban is. Hozzáteszem, hogy a nagy hőségre való tekintettel az ivóvízellátásban esetlegesen előforduló meghibásodások kijavítására munkatársaink fokozott figyelmet fordítanak, szükség szerint lajtos kocsival biztosítunk ivóvizet a lakosságnak.

– Mennyivel emelkedik ilyenkor a fogyasztás például egy átlagos tavaszi hónaphoz képest?

– Egy forró nyári hónapban mintegy huszonöt-harminc százalékkal is magasabb lehet a vízfogyasztás, mint tavasszal, ezért ezúton is kérjük a tisztelt felhasználóinkat, hogy lehetőség szerint fontolják meg a locsolást, a házi úszómedencék feltöltését és a gépkocsimosást.

– Hol vannak nevezetes ivókutak az ÉDV Zrt. területén?

– Ajánlom mindenkinek a figyelmébe a vizek városában, az Eszterházy sétányon lévő ivókutat, az Öreg-tóhoz és a Platán étteremhez közel, amely a csodálatos, lassan visszatérő „forrásörökségnek” állít emléket. Tatabányán az ÉDV Zrt. székházához és a Csónakázó-tóhoz közel is van egy ivókutunk, ahol olthatják szomjukat az arra járók.

– A locsolással elhasznált vízre van-e kedvezmény?

– Szennyvízcsatorna-rákötéssel rendelkező ingatlanokon locsolás céljából vízmérő felszerelésére van lehetőség. Megtakarítást jelent, hogy a locsolási mérő szerint ténylegesen felhasznált vízmennyiség után nem kell csatornadíjat fizetni. Egyéb esetekben a lakossági felhasználók részére 10 százalékos locsolási kedvezményt biztosítunk, amelyet kérelmezni kell társaságunk felé. A kedvezményt a május 1. és szeptember 30. között készült elszámolásokban érvényesítjük. Ugyanakkor ezúton is javasoljuk, hogy a locsoláshoz, amennyiben van rá lehetőség, gyűjtött esővizet használjanak, a vízbázisok kímélése érdekében.

– Miért kell és érdemes csapvizet fogyasztani?

– A hőség által kiváltott egészségártalmak kivédésének leghatékonyabb módja a bőséges folyadékfogyasztás, ez napi mintegy kettő-négy litert jelent. Optimális, ha csapvízzel hűsítjük magunkat, hiszen szinte bárhol azonnal rendelkezésre áll a megfelelő folyadék. Ugyanakkor a csapvíz kíméli a májat, a vesét és az emésztőrendszert, továbbá nyomban kifejti jótékony hatását a keringésre, ezen kívül támogatja az agyat és a mentális képességeket. Azt is lényegesnek gondolom, hogy az izzadás során elvesztett ásványi anyagokat folyamatosan pótoljuk.

– Van még olyan, a felhasználókat érintő információ, ami sok fogyasztót érint a megyénkben?

– A friss hírek közé számít, hogy július elsejétől a személyes ügyfélfogadás irodáinkban immár előzetes időpontfoglalás nélkül is lehetséges. Ugyanakkor továbbra is azt javasoljuk az ügyfeleinknek, hogy amennyiben lehetőségük nyílik erre és az ügyintézés típusa megengedi, részesítsék előnyben az elektronikus, postai, vagy telefonos elérhetőségeinken keresztüli ügyintézést.

Több mint 300 ezer fogyasztó

Az Észak-dunántúli Vízmű Zrt. Komárom-Esztergom, Fejér, valamint Pest megyékben 84 településen összesen 310 ezer fogyasztó részére biztosítja folyamatosan az ivóvízellátást, és 72 településen mintegy 285 ezer ember veszi igénybe a szennyvízszolgáltatást. A Víz- és Környezetvédelmi Laboratórium a megye településein, a kijelölt fogyasztói pontokon és a víztározókban rendszeresen ellenőrzi az ivóvíz minőségét, amely a mérések szerint kiváló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában