elismerés

2021.07.01. 11:32

A tatabányai kórház dolgozója és orvosai is miniszteri elismerést kaptak Semmelweis-napon

Semmelweis-napi elismeréseket adott át dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Pesti Vigadóban.

Kemma.hu

Budapest, 2021. június 29. A Semmelweis-napi díjak átadása a Pesti Vigadóban 2021. június 29-én.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

A június 29-i ünnepségen Batthyány-Strattmann László-díjban 24-en részesültek, 33-an kaptak miniszteri elismerő oklevelet, és a Szent Borbála Kórház két orvosa és egy munkatársa is a díjazottak közt volt. A díjakat Kásler Miklós és Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár adta át.

Az EMMI tájékoztatása szerint az egészségügy területén végzett magas színvonalú szakmai munkájáért Miniszteri Elismerő Oklevélben részesült Málik Zoltán, a kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálynak főorvosa, Osvai Máté László, a Csecsemő és Gyermekosztály gyermekgyógyász szakorvosa és Páll Mónika, a Pénzügyi és Számviteli Osztályának pénzügyi csoportvezetője.

Az ünnepségen Semmelweis-díjat kapott Csanádi Zoltán Géza, a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Intézetének intézetvezető egyetemi tanára, Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinika egyetemi tanára, Kovács Gábor László, Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézetének professor emeritusa és Nagy Katalin, a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karának tanszékvezető egyetemi tanára.

Dr. Kásler Miklós ünnepi beszédében kihangsúlyozta, hogy Semmelweis Ignác munkásságát a szolidaritás, az együttérzés, az igazságosságba vetett hit és az emberi élet szolgálata jellemezte. A politikus az orvostudomány Prométheuszaként jellemezte Semmelweis Ignácot, aki látta az emberiség bajait és igyekezett segíteni azokon. Ezt a szellemiséget követik a kitüntetettek is, tette hozzá.

A miniszter megjegyezte, hogy a koronavírus-járvány elején, amikor jóformán semmit nem lehetett tudni a vírusról, a betegség terjedéséről és lefolyásáról, ő maga is Semmelweishez hasonlóan járt el: patológus professzorokat kért meg, hogy a betegségben elhunytakat vizsgálva határozzák meg a patológiai folyamatokat, majd a betegség klinikai lefolyását a patológiai eredményekkel összevetve próbálták értelmezni.

– Semmelweis Ignác szellemisége tehát ma is „itt van közöttünk” – mondta a miniszter. Kásler Miklós szerint Semmelweis Ignác tragédiája, hogy ugyan halála után 25-30 évvel olyan megtisztelő állandó jelzőket kapott, mint „az anyák megmentője”, „a legnagyszerűbb ember”, vagy az „orvostudomány Luther Mártonja”, életében nem tudta elérni, hogy alkalmazzák felfedezését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában