strandforma

2021.07.04. 14:41

5 fontos tapasztalat a 90 napos diétáról – így fogyhatsz edzés nélkül sokat

Nagy önfegyelem és kitartás kell a 90 napos diétaprogram végigcsinálásához, de az eredmény magáért beszél. Lássuk, mik a tapasztalataim.

K. M.

Ki ne szeretne a nyárra strandformát magának. Szinte nincs olyan ember, aki ne határozná el magát minden évben, hogy nyárra lefogy, de aztán mindannyian tudjuk, mi lesz belőle. A fogyókúra mindig hétfőn kezdődik, csak az a bizonyos hétfő valahogy sosem akar eljönni. Most én is tettem egy próbát, bár elsődleges szempontom nem a fogyás volt, arra voltam kíváncsi, hogy mennyire vagyok kitartó. Április elején belevágtam a 90 napos diétamódszerbe, amit azóta is becsülettel csinálok. Lássuk, mik a tapasztalataim.

Ennek a diétának a lényege, hogy négy napos körforgásban le van osztva, hogy mit lehet enni. Ennek megfelelően a hét fehérjenappal kezdődik, majd a sorrend úgy folytatódik, hogy keményítő, szénhidrát, gyümölcs, majd minden kezdődik előröl. Fontos, hogy a sorrenden nem szabad változtatni. Minden nap délelőtt csak gyümölcsöt szabad enni, majd az ebédtől kezdődően az adott napra vonatkozó ételeket. Természetesen itt is nagy hangsúly van a mértékletességen. Biztosan nem fogunk fogyni, ha szénhidrát napon bedobunk 10 kakaós csigát meg egy családi pizzát.

Sokkal változatosabb, egészségesebb étkezésre sarkallt

Mielőtt elkezdtem ezt a módszert nagyon egysíkúan étkeztem. Mondanom sem kell, hogy a szénhidrát vitte a prímet minden mennyiségben, ami nem csak egészségtelen, hanem a hízás egyik legnagyobb szövetségese. A pandémiás időszak alapból sem tett jót, hiszen a beszűkülést, bezártságot néha csak a nassolás és mértéktelen evés tette elviselhetővé. Előtte sem volt baj a gyümölcsökkel, bár csak nagyon ritkán fogyasztottam, a zöldségeket pedig nem is szerettem. Ennél a diétánál rákényszerültem a rendszeres evésükre. Ahogy teltek a hetek, a kényszerből igazi élvezet lett. Mára már el sem tudom képzelni, hogy ne egyek gyümölcsöt és sok-sok zöldséget. Nem csak megszerettem őket, hanem nagyon sokszor azóta megkívánom őket, ahogy régen a péksüteményeket.

Hamar jönnek a sikerek

Nem könnyű, de hát semmit nem adnak ingyen. Az elején kicsit szenvedni kell, mire beáll a szervezet a négynapos körforgásra. Hatalmas akaraterő kell hozzá, főleg ahhoz, hogy az első két hetet becsülettel, csalás nélkül meg lehessen csinálni. Az elején a gyümölcsnap maga a pokol. De aztán amikor két hét elteltével ráálltam a mérlegre és azt láttam, hogy ez működik, akkor megjött az a plusz löket, ami azóta is arra sarkall, hogy végigcsináljam a 90 napos programot. Az eredmény pedig önmagáért beszél. 105 kilóról indultam és 2 hónap elteltével már 12 kilós fogyásról számolhatok be.

Igazi erőpróba, főleg, hogy a család minden nap csábításba visz

Az igazi megpróbáltatás az, amikor egyedül te eszel mást, mint a család. Főleg amikor gyümölcsnapja van az embernek és azt látja, hogy a gázon már rotyog a csülkös babgulyás, mellé meg kel már a sajtospogácsa tésztája. Ilyenkor mindig előjön a kisördög, de aztán hamar elhessegetem a gondolataim, mert az eddig elért eredmény büszkesége erősebb a bűnbeesésnél. Még rosszabb, mikor azt látom, hogy jóízűen esznek és még invitálnak is, hogy csatlakozzak, de eddig még egyszer sem sikerült csalásba hajszolniuk.

Megerőltető mozgás nélkül is el tudod érni a kívánt célt

Nagy fenntartásaim voltak azzal kapcsolatban, hogy oké diéta, de mozgás nélkül mégis hogy lehetséges az, hogy az ember 10 kiló feletti súlyokat adjon le magáról jóformán fizikai megerőltetés nélkül. Tényleg működik a 90 napos diéta. A munkámból kifolyólag szinte csak a laptop előtt ülök és nem viszem túlzásba a mozgást, de így is megy. Sosem gondoltam volna, hogy úgy fogok nagy felesleget lepasszolni, hogy közben kényelmesen bámulom a tévét vagy éppen a gépen pötyögök. Persze mindez nem jelenti azt, hogy ne akarjunk mozogni. Kerékpárra pattani, sétálni kicsit, rendszeresen mozogni természetesen a testnek és a léleknek is jót tesz.

Fittség és jobb közérzet is társul a jobb alak mellé

Korábban nagyon sokszor nyomottnak és rettentő fáradékonynak éreztem magam. Szinte nem telt el úgy nap, hogy ne fájt volna a fejem vagy éppenséggel a gyomrom. Ahogy a diétám során telt az idő, ezek a panaszok is egyre ritkábbakká váltak. Biztos a leadott súlyfelesleg is hozzátesz ehhez, de szerintem a változatos étkezés a kulcs. Sokkal fittebbnek érzem magam és az otthoni fizikai munka után sem érzem azt a fáradtságot, mint ezelőtt. Nagy kitartást és koncentrációt igényel, hiszen három hónap sok idő, de az eddig elért eredményem a bizonyíték arra, hogy megérte belevágni ebbe a programba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában