új erdő

2021.07.07. 06:49

40 ezer facsemetét ültettek el az esztergomi Strázsa-hegy térségében

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) a Life­4OakForests projekt keretében negyvenezer csemetét ültetett el az esztergomi Strázsa-hegy térségében, amelyet megtisztítottak az invazív növényektől, illetve a lőszerektől is – olvasható az igazgatóság hivatalos oldalán.

Walczer Patrik

Forrás: DINPI

Dr. Koncz Péter, a DINPI munkatársa, projektmenedzser tájékoztatása szerint az őshonos erdőállományok a faültetvényekkel ellentétben számtalan fajnak otthont nyújthatnak, és van még egy fontos előnyük, mely a következő években, évtizedekben igazán felértékelődhet. Ezek a fák ugyanis más társaikkal, mint például a túlélésért küzdő örökzöldekkel ellentétben sokkal ellenállóbbak, így jobban elviselik a klímaváltozással és a szélsőséges időjárási eseményekkel járó negatív hatásokat.

Többször is beszámoltunk róla, hogy az invazív, vagyis idegenhonos növények mekkora károkat okozhatnak, sőt, vannak olyan fajok is, melyek, ha megtelepednek, gyakorlatilag szinte lehetetlen kiirtani őket. Azt sem szabad elfelejteni, hogy kiszoríthatják eredeti élőhelyükről az őshonos növényeket, és felbecsülhetetlen károkat okozhatnak.

Dr. Koncz Péter beszámolójából kiderül, hogy az esztergomi 376 hektáros projektterület mintegy 13 százalékát borították invazív növények. A felhozatal változatos volt, hiszen a fehér akác mellett bálványfa, ezüstfa, nyugati ostorfa és lepényfa is megtalálható volt a helyszínen, ráadásul ezek a fajok igen agresszíven terjeszkednek.

Fotó: DINPI

Ennek fényében nem meglepő, hogy a projektterületről vegyszeres, illetve mechanikai kezelések segítségével összesen 1958 köbméternyi idegenhonos fát termeltek ki. A munka természetesen nem merült ki ebben, mert 1,6 hektárnyi területet lőszermentesítettek, ezen a helyszínen ugyanis katonai gyakorlólőtér működött korábban. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz a sorsa a kivágott fáknak: jelentős részüket tűzifaként, kisebb hányadukat pedig oszlopként értékesíti a DINPI.

Az igazgatóság azt is közölte, hogy a terület megtisztítását követően végre lehetőség nyílt arra is, hogy előkészítsék a talajt, majd elültessék a csemetéket. A földbe került fajok között találhatunk kocsánytalan, cser- és molyhos tölgyeket, de a jövő erdejében a nyár, a juhar, kőrisfajok, vad­alma, sajmeggy és berkenyefélék is helyet kaptak. A patak mellé pedig égerfacsemetéket ültettek, mivel ez a növény kimondottan kedveli a vizes, nedves, nyirkos környezetet.

Sokféleség

Dr. Koncz Péter beszámolójából kiderül, hogy az említett program az akcióval nem ért véget, hiszen még idén ősszel jön a második felvonás, amikor is el fognak ültetni további hatvanezer csemetét. A munkát, vagyis a fák földbe helyezését egy közbeszerzés keretében nyertesnek nyilvánított vállalkozó tízfős csapata végzi majd el, az ültetés pedig több héten keresztül zajlik majd. A projektmenedzser tájékoztatása szerint a DINPI-nek az a terve, hogy összesen huszonkétféle fafajjal újítsák fel az erdőt, így az egykori biológiai sokféleség szempontjából fajszegénynek minősíthető területek helyett igazi változatos, őshonos erdőállományok alakulhatnak ki. A biodiverzitás kérdése egyébként sokakat foglalkoztat, például az Európai Unió is felkarolta ezt a kérdéskört, és szeretnék elérni, hogy az élőlények sokfélesége ne csökkenjen tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában