beruházás

2021.06.28. 19:56

Modern turistaházat adtak át a Gerecse gyöngyszemében (Fotók)

Az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ támogatásával, a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében újította fel teljesen a Vérteserdő Zrt. az Agostyáni Arborétumban lévő kulcsosházat. Az átadási ünnepséget hétfőn tartották.

Mórocz Károly

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A Vérteserdő Zrt. vezérigazgatója házigazdaként köszöntötte a vendégeket, köztük dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízottat és Túri Bálintot, a megyei Területfejlesztési Bizottság elnökét, Komárom alpolgármesterét. Macsek Lajos beszédében kiemelte, hogy az erdőgazdasághoz tartozó arborétum egy olyan modern turistaházzal gazdagodott a felújítás után, amely minden igényt kielégít.

Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos azt hangsúlyozta, a kormány szándéka, hogy hazánk 2030-ra a legélhetőbb országok közé tartozzon. Még súlyosak a hiányosságok abban, hogy az egészséges életmódra mennyi időt fordítunk. Ahhoz, hogy elérjük az ausztriai vagy a szlovákiai színvonalat és versenyképesek legyünk, szemléletváltásra van szükség. Ez elkezdődött, hiszen az aktív turizmus területén dinamikus a növekedés, például 2018 óta 98 turistaház újult meg vagy épült fel. Ezzel Európában is élen járunk.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az erdőnek és benne az arborétumnak kiemelkedő szerepe van a mentális és a fizikai egészség megőrzésében. A minőségi erdők fenntartása szerves része annak a munkának, amit az állami erdőgazdaságok a kormányzattal összefogva a természetjárás, az egészséges kikapcsolódás lehetőségeinek fejlesztésébe fektettek.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője reméli, hogy nemsokára a közeli Vértesszőlősről több kerékpárút is indul majd. Az egyik Bajon és Agostyánon keresztül ide, a másik pedig az erdőkön, a Gerecsén át Vértestolnára. Így még vonzóbb lesz a térség határon innen és túl egyaránt.

Michl József, Tata polgármestere is gratulált a csodálatos épülethez. A tatai önkormányzat 180 hektár erdő birtokosa, kiváló az együttműködésük a Vérteserdővel. Az Által-ér Szövetség elnökeként hozzátette, hogy a térségben a Gerecse Natúrpark kialakítása és működtetése elsősorban azért fontos, hogy az itt élőknek a lakóhelye közelében egyben nyaralóhely is legyen.

A Gerecse gyöngyszeme mindenkit vár

Az ünnepséget záró szalagátvágás után Macsek Lajos és Rozmann Hajnalka bemutatta az érdeklődőknek az arborétumot. Erre persze nem elég pár perc, érdemes több időt rászánni, ahogyan a környék felfedezésére. A 10 vendéget váró szállás remek lehetőséget ad családoknak, kisebb csoportoknak, túrázó társaságoknak arra, hogy nyugodt környezetben, összkomfortos szálláshelyen pihenhessenek egy-egy aktív nap végén. Akik ehhez kedvet kaptak, a verteserdo.hu honlapon tájékozódhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában