probléma

2021.06.27. 07:09

Gazos, veszélyes területekre panaszkodnak a tatabányaiak

Gazzal benőtt közterületek, rosszul végzett fűnyírás, a sövények miatt beláthatatlan forgalmas útkereszteződések. Ez csak néhány felvetés a megyeszékhely zöld területeinek állapotáról, amelyet már a baloldali képviselő is bírál. A városháza ígéri, kivizsgálja a panaszokat.

B.K-SZ.D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Állandó téma lett a városi közterületek elhanyagoltsága a megyeszékhelyen. Legutóbb Nagy Béla képviselő, a Szűcsné Posztovics Ilona polgármestert támogató frakció korábbi tagja fakadt ki fotókat " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közzétéve saját Facebook-oldalán.

„Biztosan bennem van a hiba, hogy mindenre heteket, hónapokat kell várni! Ha nem jelentem be, hogy eldugultak a lefolyók, akkor így maradnak”

– fogalmazott a képviselő. Nagy hosszan sorolta azokat a hiányosságokat, amelyeket – bár az önkormányzatnak tudomása volt róluk – hónapokon keresztül nem voltak képesek orvosolni. A bejegyzésben a veszélyessé vált mászókötél, szétporladt homokozógerendák mellett a városban élők szerint egyre komolyabb gondot jelentő, elburjánzott zöld növényzetről is szó esik, a poszthoz hozzászólók szerint a város egész területén gondot jelent a közterületek állapota.

Májusban már ugyanilyen problémákra Kupcsok Péter képviselő, a Fidesz szóvivője is felhívta egy videóban a hivatal figyelmét. Ugyan Nagy Béla jelezte, hogy az általa felvetett hiányosságok egy részét elkezdték javítani a nyilvános kifakadása után, olvasóinktól is számos hasonló jelzés érkezett a város zöld területeiről. Többen azt is jelezték, hogy bizonyos helyeken a nem kellőképpen nyírt, vagy egyszerűen rossz helyre ültetett fák vagy bokrok idéznek elő balesetveszélyes forgalmi helyzeteket.

Kérdéseinkkel előbb az önkormányzat jegyzőjéhez irányítottak bennünket, majd a városháza kommunikációs osztálya válaszolt egy hét elteltével. Arra kerestük a választ, hogy milyen gyakorisággal vágják az aljnövényzetet, miként vizsgálják ki a hozzájuk érkezett panaszokat, és hogy a jövőben terveznek-e felülvizsgálatot a kereszteződésekben található növényzettel kapcsolatban.

A válaszlevélből kiderült, hogy idén az első fűnyírás április 26-án kezdődött, de a csapadékos időjárás miatt nem tudták folyamatosan végezni a munkát. Jelenleg már a második városi fűnyírás van folyamatban. Azt is megírták, hogy „a kertes házas övezetben a családi ház előtti rész gondozása és fenntartása az ott lakó feladata, amelyet egyébként általában szívesen is végeznek”.

Hozzátették: az ingatlantól az útig a zöld felület és a járda takarítása, gondozása, azaz tavasztól őszig a fűnyírás is a lakók feladata. A hivatal is tud róla, hogy vannak, akik elhanyagolják az előkertjüket, de szerintük ennek több oka is lehet. A városházi reakció szerint az időseknek gyakran nincs energiájuk a terület gondozására, de előfordul, hogy üresen áll a ház, a tulajdonos(ok) nem érzik magukénak a feladatot, pedig ezt egyértelműen nekik kell elvégezni.

Ígérik, hogy kivizsgálják a panaszokat

A válaszokból kiderült, hogy bárki ültethet virágot, fát, bokrot abban az utcában, ahol ingatlana van, de ez előzetes bejelentéshez kötött. Egyeztetni azért szükséges, mert a közművezeték karbantartását, javítását vagy éppen a forgalmat nem akadályozhatja az elültetett növényzet. Ahogy olvasóink jelezték, ennek ellenére is akad rossz helyre ültetett, a kikanyarodást megnehezítő sövény, például a Mártírok úton. A válasz szerint a növényzet nyírása megtörtént, illetve a belátási háromszögek tisztítása folyamatos, és a beérkező lakossági jogos kérések teljesítése minden alkalommal megtörténik. A tatabanya.hu hibabejelentő menüpontján keresztül közvetlenül a szakirodákhoz érkező lakossági kéréseket a sürgősségük szerint igyekeznek elvégezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában