évforduló

2021.06.25. 21:10

Díjesővel ünnepelt a Vöröskereszt Esztergomban – a múlt is összeköti a várossal

Esztergomban ünnepelte fennállását a Magyar Vöröskereszt, a 140. évforduló alkalmából száznál is több elismerést adtak át.

Pöltl Zoltán

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

A Magyar Vöröskereszt fennállásnak 140 évfordulója és a Vöröskereszt Világnap alkalmából országos ünnepséget tartottak Esztergomban június 25-én. A Szent Adalbert Központban tartott eseményt Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnöke, Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke és Erős Gábor alpolgármester is üdvözölte. A rendezvényen jóval száz fölött adtak át kitüntetéseket, elismeréseket a Magyar Vöröskereszt kiemelkedő munkát végző vezető tagjainak, illetve a szervezet munkáját támogatóknak.

Díjat kaptak megyénk vöröskeresztesei is.

 • Vöröskeresztes Tevékenységért aranyfokozatot kapott: Csillag Sándorné és Csorba Béláné.
 • Vöröskereszt Tevékenységért dicsérő oklevelet kapott: a Magyar Vöröskereszt TB4x4 Szakmai Alapszervezete.
 • Elnöki díszoklevelet vett át: Kovács Mihályné, Szőke Veronika, Jakab Ferenc, az Esztergom Városi Polgárőr Egyesület.
 • Év önkéntese díjjal jutalmazták: Pintér Zsuzsannát.
 • Az Év támogatója a Magyar Suzuki Zrt. és a Suez Water Technologies .& Solutions Hungary Kft. lett.
 • Szolgálati munkatársi érdemérmet kapott: Hamburgerné Újvári Irén.
 • Szolgálati munkatársi oklevelet vett át Zigó Jana.
 • Főigazgatói dicséretben részesült: Balatoni Erzsébet, Varga Zoltánné, Maklári Éva és Szabó-Hada Zsuzsanna.
 • – Nem is lehetne méltóbb helye ennek az ünnepségnek, mint Esztergom, ahol 140 évvel ezelőtt a Magyar Vöröskereszt első közgyűlése megtörtént. (…) Városunk a támogatásokon túl mindent megtesz azért, hogy hasonlóan a korábbiakhoz a jövőben is tudják végezni feladataikat – többek ezekkel a gondolatokkal üdvözölte köszöntőbeszédében Erős Gábor alpolgármester az ünnepséget.

  Csillag Sándorné védőnő Vöröskeresztes Tevékenységért aranyfokozat díjat veszi át (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

  Dr. Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke többek között így fogalmazott:

  – Azon még a mai napig vitatkoznak a történészek, hogy 1881. május 16-án hol alakult meg a Magyar Vöröskereszt, Budapesten vagy Esztergomban. Valójában azt történt, hogy az Országos Segélyező Nőegyletből és a Vöröskereszt férfiegyletéből alakult ki a Magyar Vöröskereszt. A szellemi előd ez esetben a nők voltak, hiszen a férfiegyletnél korábban alakultak meg. Ez a fenti két szervezet 1881 május 17-én egyesült a fővárosi Magyar Tudományos Akadémián. Esztergom pedig azért volt a köztudatban, hogy itt alakult a szervezet, mert ezer szállal kapcsolódik a városhoz. Simor János érsek 1881 januárjában az itteni Szentgyörgymezőn vásárolt egy telket, ott pedig apácaotthont és kórházat építtetett. Ezt a kórházat kapta meg 1885-ben a Magyar Vöröskereszt az egyháztól, így ez lett az első intézménye Magyarországon. A város és a szervezet között a mai napig jó a kapcsolat – mondta.

  Csorba Béláné ellenőrző bizottsági tag Vöröskeresztes Tevékenységért aranyfokozat díjat kapott (Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra)

  Francesco Rocca, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetségének elnökének köszöntőjét Horányi László színművész tolmácsolta a résztvevőknek.

  – A Vöröskereszt immár 140 éve közvetíti az emberiesség üzenetét. A szervezet 192 országban van jelen, csaknem 14 millió önkéntessel és taggal. (…) El kell mondjam, hogy mennyire lenyűgözött az a munka, melyet a koronavírus-járványban a Magyar Vöröskereszt tagjai végeztek. Büszkék vagyunk a tagok és munkatársak a pandémia idején tanúsított kivételes elkötelezettségére és emberiességére. A Magyar Vöröskereszt vezetésének és humanitárius elkötelezettségének köszönhetően a Vöröskereszt, Vörösfélhold nemzetközi mozgalmának elismert tagja.

  Hírlevél feliratkozás
  Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

  Rovatunkból ajánljuk

  További hírek a témában