megyejáró

2021.06.06. 11:30

Bemutatkozik Kömlőd, ahol újabb családok találhatnak igaz otthonra

Sikeres megállapodást kötött Bogáth István polgármester a Határ utca melletti földek tulajdonosaival, ezzel is megnyitva az utat a Kömlődön letelepülni kívánó családoknak.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Az elmúlt időszakban nem várt feladatokkal kellett szembesülniük a polgármestereknek, és Kömlőd első embere, Bogáth István sem volt kivétel. Mint minden más önkormányzatnál, a testületi üléseket online megbeszélések váltották fel, a képviselők havonta egyeztettek pályázatokról, fejlesztésekről, nagyobb beruházásokról. Az észszerű gazdálkodást és a stabil költségvetést követően egy fontos állomásról beszéltünk, két pályázatot nyújtottak be, az egyik az Ady Endre utca felújítása belügyminisztériumi támogatással, a másik pedig a 800 méteres Jókai utca aszfaltozása a Magyar Falu Programból.

Bogáth István polgármester büszkén mutatja a legújabb önkormányzati területek tervrajzát a Határ utcában (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Újabb lépések történtek a záportározó építésének ügyében. Tavaly beszámoltunk róla, hogy a megyei önkormányzat által koordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program részeként 100 millió forintot nyert a település, hogy a rendezvénytértől északnyugati irányban épüljön záportározó az egykori Kömlődi-tó területére. Évek óta probléma, hogy a hirtelen lezúduló csapadék hordalékkal együtt elönti a falu alsó részeit, amire sürgősen megoldást kellett találni. Ehhez kapcsolódóan és ennek szomszédságában rekreációs céllal jönne létre egy tó, később szabadidőközponttal.

Idén már épülhetne a minibölcsőde

Bogáth István polgármester szerint nagy igény mutatkozik egy minibölcsőde építésére a településen, amelyre két jelentős okot is felvázolt beszélgetésünk alatt. Jelenleg 39, kétévesnél fiatalabb gyermek él a településen, akik számára jó lenne helyben működtetni az oktató-nevelő munkát végző intézményt. Továbbá tizennyolc szülői szándéknyilatkozat is érkezett az elmúlt időszakban az önkormányzathoz, melyben indokolják a fejlesztés szükségességét. A polgármester szerint remek helyszín az egészségházzal szemközti önkormányzati – egykor futballpályaként működő – terület, ahol a pályázat pozitív elbírálását követően még az idén elkezdődhetnek a munkálatok.

Bogáth István nagy reményeket fűz a település dinamikusan fejlődő részéhez, a Határ utcához. Ennek egyik fele szépen beépített, a másik felén pedig – jelen pillanatban még – szántóföldek vannak. A polgármester elérte azt, amit elődeinek nem sikerült, megállapodott a gazdákkal, és földcserével, illetve némi anyagi ráfordítással sikerült megvásárolni tőlük és önkormányzati tulajdonba helyezni a szóban forgó húsz telket. – A beruházás csaknem harminc évre meghatározza Kömlőd jövőjét! – zárta szavait a polgármester.

A település története

A falu első említése 1439-ből való, Kemlew, 1446-ban pedig Kemlewd alakban fordul elő. Területe részben a gesztesi várhoz tartozott, részben nemesi birtok volt, majd 1526 után török uralom alá került. 1543-ban a vele szomszédos Parnakkal együtt feldúlták. Az 1600-as évektől magyarok lakta református falu. Lakói nagyrészt zsellérek voltak.

A falu gazdagon termő földjein kiváló minőségű gabonát, burgonyát, zöldséget, takarmányt és szőlőt termeltek. Fejlett volt állattenyésztése is, volt hengermalma, szeszgyára, téglaégetője. 1945-ig Komárom vármegye Gesztesi járásához tartozott.

 

 

Tizenegyen ballagtak

Két csoport működik 44 gyermekkel a kömlődi óvodában, melynek 1950-ben emelt épülete a közelmúltban teljes felújításon átesett. Ezzel a Gézengúz Óvoda beírta magát Kömlőd történelmébe, hiszen az elmúlt évtized legnagyobb fejlesztéseként jött létre a február elején átadott kétszintes intézmény.

Hamarosan indul a programkavalkád

Felélénkülni látszik a közösségi élet Kömlődön. A tervek szerint még ebben a hónapban megtartják az első programjukat a nyugdíjasok a rendezvénytéren, amit a falunap követ majd augusztus 7-én. Az idei nyáron debütál az önkormányzati tábor, amely díjmentes programokat kínál a gyermekeknek, előreláthatóan július végén lesz. A táborban kreatív foglalkozások és sportrendezvények is várhatóak, de Bogáth István polgármester ötlete alapján kirándulásra is lehet számítani a leendő kulturális- és történelmi tanösvény nyomvonalán. A túrán lehetőség lesz megismerkedni az avarkori földvárral, a római kori település helyszíneivel, a régi faluval, de a falu természetvédelmi területével is.

Az idei óvodai ballagásra már gőzerővel készült gyerek és gyermeket nevelő egyaránt. Péntek délután tizenegy kisgyermek vette vállára a tarisznyát és elindult, hogy az intézmény legfontosabb termeitől és a szép emlékektől búcsút vegyen. Az apróságok kedves versekkel, dalokkal mondtak köszönetet és emléklapot, valamint mesekönyvet kaptak útravalóul. Végül meglepetésként Tengeri Attila érkezett, aki vidám zenés műsorral kedveskedett a gyerekeknek. Ezt követte még egy meglepetés, a Gézengúz torta, ami nagy-nagy örömet okozott a legkisebbek számára is. Mohos-Kopcsándi Rózsa intézményvezető összefoglalójában elmondta, eddig négy gyermek szülei adták le beiratkozási kérelmüket, ám folyamatos a felvétel.

Folyamatos a felvétel az óvodába (Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra)

Palántajegy kapható

Példa nélküli kezdeményezésről tud beszámolni portálunk, ami évek óta folyamatos a településen. Nevezetesen, hogy minden kömlődi lakcímmel rendelkező család jövedelemhatár nélkül háromezer forint értékben palántajegyet kap az önkormányzattól. Az akció az idén is elindult, a hivatal dolgozói a pandémiára tekintettel eljuttatták a háztartásokba a jegyeket. Két kertészetben, a Sasváriban és a Téczeliben válthatóak be a zöldségpalánták vagy virágok június 10-ig. Átvételkor lakcímkártyával igazolható az igénylő lakhelye.

A példa nélküli kezdeményezés már évek óta tart (Fotó: Dallos István / 24 Óra)

Segít és partner a megye

Január végén vették birtokba a kicsik és nevelőik az óvoda megújult épületét Kömlődön! A fejlesztés Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) nyertes uniós pályázatából valósult meg.

– Nagyon örülök, hogy az eredetileg elnyert 105 millió forinthoz sikerült megszereznünk a 29 milliós plusz forrást is, így összesen 134 millió forintból modernizálódhatott az intézmény – mondta Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke.

A felújítás komplex volt az 50 férőhelyes óvodában, szigetelték a falakat és kicserélték a nyílászárókat, valamint emeletráépítéssel további helyiségeket is kialakítottak, sőt játszóudvar is létesült.

Az összeállítás a Kömlődi Önkormányzat támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában