megújulás

2021.05.26. 14:00

Munkagépektől hangos az Oroszlányi Bányászati Múzeum

Tavaly szeptember óta gőz­erővel folyik a munka az Oroszlányi Bányászati Múzeumban. Megnéztük, jelenleg hol tart a felújítás, illetve megtudtuk azt is, milyen programokkal készülnek a közelgő jeles napokra.

Wágner Zsanett

Mike István létesítményvezetővel a fogadóépület teraszán jártunk

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

A több, mint 600 milliós beruházás célja a terület rendezése, ezenkívül építenek egy korszerű fogadóépületet, új kiállítási területek lesznek, valamint új attrakciók fejlesztésével zárul majd a nagyszabású projekt.

Idegenvezetőnk Mike István létesítményvezető (kiemelt képünkön) volt, aki pontról pontra beszámolt a felújítás jelen állapotáról. Elöljáróban elmondta, hogy a szabadtéri rendezvénytér tereprendezése és füvesítése is megtörtént. A fogadóépület környezetében parkosítási és térkövezési munkálatokat végeztek a szakemberek, a teraszon pedig lerakták a burkolatot, valamint elkészítették a korlátot is.

Eközben a gyalogos- és kerékpáros közlekedésre alkalmas Grófi út kialakítása is folyamatosan halad. A faléz épület a szigetelést követően megkapta külső színezését, valamint energetikai felújításon is átment, perletes kazánt alakítottak ki. Ezenkívül ablakcsere és a világítás korszerűsítése is megtörtént. A fedett rendezvényház – amit eddig kiállítócsarnoknak vagy kompresszorháznak hívtak – zökkenőmentes térburkolatot kapott, és a külső falak színezése is befejeződött.

A projekt további eleme az úgynevezett rendezvényház kialakítása, amely a tervek szerint júliusban használatható lesz – a teljes kivitelezés azonban szeptember közepére készül el. Akkor már a kiállítócsarnokon kívül minden rendelkezésre áll, a teljes attrakciófejlesztés átadója jövő márciusban várható.

Megújul a Bányászati Múzeum (Fotó: Hagymási Bence / 24 Óra)

A múzeum május elsejétől fogadja a látogatókat. Vannak csoportos bejelentkezések és egyéni érdeklődők is. A környező nyugdíjascsoportokon túl iskolások is foglalnak időpontot, ottjártunkkor éppen egy tatabányai biciklisekből álló csapat vendégeskedett a múzeumban. Számukra – mint mindenkinek – a kisvasút, az aknatoronyból nyíló panoráma és a Szabotázs szabadulószoba rejtett remek programlehetőséget.

– A múzeum egy része még mindig építési területnek számít, de változatlanul várjuk a kedves érdeklődőket szerdától vasárnapig, 10 órától 18 óráig – emelte ki Mike István.

Kedvezmények, rendezvények

A közelgő gyereknap alkalmából május utolsó hétvégéjén minden 12 év alatti gyermek díjmentesen vonatozhat. A Múzeumok Éjszakára is készülnek, kivilágított aknatorony és fényárban úszó kisvasút fogadja majd a vendégeket. Érdekesség, hogy a majki akna eredeti állapotban megtartott létesítményei egyebek mellett a szállítóakna az aknagépházzal, a kötélpálya csillefeladó állomással, csillepályákkal. A belépés védettségi igazolványhoz kötött, vagy az EESZT-s mobil­applikációval is tudja igazolni a vendég az oltás meglétét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában