enyhítés

2021.04.28. 13:58

Változtak az ingázókra vonatkozó szabályok a magyar-szlovák határon

Harminc helyett száz kilométerről is lehet ingázni Szlovákiába a szomszédos országokból.

K. D.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Több hónapnyi kényszerszünetet követően egy hete nyithattak ki a járvány miatt bezárt üzletek és szolgáltatások Szlovákiában. Egyúttal a határon is változás lépett életbe április 26-a hétfőn, írja a parameter.sk. A részletekről Daša Račková, a Közegészségügyi Hivatal szóvivője adott tájékoztatást.

Ez azt jelenti, hogy nem kell karanténba vonulnia annak a Szlovákiában, a határtól 100 kilométeren belül dolgozónak, akinek a szlovák határtól számított 100 kilométeren belül van átmeneti vagy állandó tartózkodási helye a szomszédos országban. Szükséges felmutatniuk azonban a hét napnál nem régebbi negatív antigén- vagy PCR-tesztet – fogalmaz a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) határellenőrzésről szóló rendelete.

Azoknak a szlovák állampolgároknak sem kell karanténba vonulniuk, akik valamelyik szomszédos országban, a határ­átkelő 100 kilométeres körzetében élnek, de nekik is negatív tesztet kell felmutatniuk. A Szlovákiában állandó vagy ideiglenes lakhelyre bejegyzett, a szomszédos állam területén dolgozó ingázókra vonatkozó feltételek nem változnak – tette hozzá a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában