kiképzés

2021.04.26. 07:13

„Pápamobilon” képzik a tatai tankosokat

Nyolc tatai harckocsizó vesz részt a mintegy négy hétig tartó harckocsivezetői kiképzésen az osztrák haderő 14. Harckocsizászlóaljánál, Wels-ben. A hírt a tatai dandár közösségi oldalán osztották meg.

Goletz Deák Viktória

Forrás: Facebook/MH. 25.Klapka György Lövészdandár

A március végén indult képzés során az MH 25. Klapka György Lövészdandár 11. Harckocsizászlóaljának katonái az osztrák kollégáikkal teljesen megegyező szakfelkészítésben részesülnek, írják a dandár" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> Facebook-odalán. Mivel a kiképzés német nyelven zajlik, így a katonák kiválasztásánál előfeltétel volt a német nyelv ismerete. Azonban a szakmai nyelvezet bizony még a legjobb „németesnek” is tartogat kihívásokat.

Pápamobil

A tatai katonák Ausztriában egy különleges szimulátor segítségével sajátíthatják el az új Leopárd 2A4-es harckocsik vezetését. Az úgynevezett pápamobilból a tervek szerint hamarosan Tatára is érkezik egy darab, megkönnyítve ezzel is a harckocsizók felkészítését. A pápamobil valójában egy olyan lánctalpas, amelynek a tornya helyén egy üvegfülke van. A kiképző innen tudja irányítani a kiképzés alatt álló harckocsivezetőt és szükség esetén be is tud avatkozni.

A kiképzés elméleti részében a magyar katonák megismerkednek a harckocsialváz, a lánctalpas járószerkezet, a motor, az erőátvitel és a különleges berendezések felépítésével, általános adataival és a harckocsi üzemeltetésével. A gyakorlati foglalkozások a kiképzésnek otthont adó Hessen laktanya telephelyén, a szimulációs központban a laktanyához tartozó vezetési pályán, valamint az allensteigi gyakorlótéren zajlanak. Utóbbi helyszínen nemcsak a nappali és éjszakai vezetés gyakorlati fogásait, a technikai kiszolgálásokat és a kisebb hibaelhárításokat hajthatják végre a tatai harckocsizók, de alkalmuk nyílik a vasúti szállítás mozzanatait is begyakorolni.

Az Ausztriában most kiképzett állomány fontos szerepet fog később majd betölteni a tatai dandár harckocsivezetőinek felkészítésében. Hiszen a magyar katonák azoktól a tapasztalt osztrák oktatóktól, szakjavítóktól tanulhatnak, akik a Leopard 2A4 harckocsit immár 23 éve oktatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában