ksh

2021.04.25. 08:31

Megyénkben a tatabányai és oroszlányi idősek kapják a legtöbb nyugdíjat

Hazánkban 2019-ben 5,1 millióan fizettek személyi jövedelemadót (szja), 12 százalékkal többen, mint 2010-ben. Megyénkben országos viszonylatban is magas az szja-t fizetők száma, de az éves jövedelem, valamint a nyugdíjak átlagos értéke terén sincs miért szégyenkeznünk a KSH legfrissebb kiadványa szerint.

Várvizi Tamás

Forrás: Shutterstock

Fotó: pikselstock

A közelmúltban jelent meg a Központi Statisztikai Hivatal TÉR-KÉP 2019 című kiadványa, mely számos szempontból veszi górcső alá hazánkat, az egyes megyéket, valamint régiókat, járásokat. Mi ezúttal a tán legtöbb embert érintő szegmenssel, a keresetekkel és a nyugdíjakkal foglalkozunk.

Magyarországon 2019-ben ezer lakosra 510 adófizető jutott, ez az arány főként a Dunántúl északi részén, valamint Észak- és Dél-Alföld egyes járásaiban volt a legmagasabb. A járások háromnegyedében a mutató értéke nem érte el az országos átlagot, a legalacsonyabb értékek – összefüggésben a munkaerőpiaci helyzettel – főként az ország északkeleti és déli (nagyrészt) határ menti járásait, valamint Budapest egyes kerületeit jellemezték.

Ami megyénket illeti, két járás, a Komáromi és a Kisbéri is a legmagasabb, 527–551 adófizetős kategóriába tartozik, ezer lakosra vetítve. A Tatai, az Oroszlányi és a Tatabányai járás az 503–526 fős csoportban található, míg az Esztergomi az öt kategória közül a középsőben, a 479–502-es csoportban van.

Érdemes megvizsgálni azt is, hogy mi a helyzet a jövedelmekkel. 2019-ben az egy adózóra jutó személyijövedelemadó-alapot képező jövedelem összege 3,1 millió forint volt. A magasabb keresetekkel összefüggésben az egy adófizetőre jutó adóalap összege a fővárosban, illetve a vonzáskörzetében, valamint Közép- és Nyugat-Dunántúl egyes járásaiban, továbbá a nagyvárosok körzeteiben volt a legnagyobb. Ezzel szemben jellemzően az Alföld, Észak-Magyarország és Dél-Dunántúl határ menti területein élők rendelkeztek a legalacsonyabb összeggel.

Megyénkben e tekintetben némi eltérés mutatkozik a fentebb elemzett adófizetői arányhoz képest. Nálunk átlagosan a legmagasabb jövedelemmel a Komáromi, a Tatai, a Tatabányai és az Oroszlányi járásban élők büszkélkedhetnek (3 millió 395 ezer – 3 millió 892 ezer forint szja-alapot képező éves jövedelem, ez a második legmagasabb kategória), míg a Kisbéri és az Esztergomi járásban élők az ötből a középső csoportba estek (2 millió 897 ezer – 3 millió 394 ezer forint).

Viszonylag tisztes nyugdíj megyénkben

A KSH kiadványa kitér arra is, hogy a polgárok havonta átlagosan mekkora összegű öregségi nyugdíjra számíthatnak. Mivel a nyugdíjak nagysága függ az aktív korban elért jövedelemtől, nyilvánvalóan a magasabb keresettel rendelkező térségekben a legnagyobb az öregségi nyugdíjak összege. A 2020 januári adatok szerint az öregségi nyugdíjasok átlagosan 142 ezer forintot kaptak hazánkban. Megyénkben az oroszlányi és a tatabányai nyugdíjasok esetében csenget a legmagasabb értékű nyugdíjjal a postás, ők a legfelső, 148–170 ezer forintos kategóriában vannak. A Komáromi, a Tatai és az Esztergomi járás szépkorúi eggyel „lejjebb”, a 138–147 ezres csoportba soroltattak, míg a Kisbéri járásban élők a középső sávba (128–137 ezer forint).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában