emlékezés

2021.04.17. 21:02

Még idén pótolná a Klapka-ünnepségsorozatot a két Komárom

Klapka György születésének 200. évfordulóját 2020-ban közösen ünnepelte volna Észak- és Dél-Komárom. A járványhelyzet miatt azonban ezt a programot is el kellett halasztani. A két önkormányzat együtt pályázott az ünnepségsorozatra, amelyet idén szeretnének megvalósítani.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Kemértéktár.hu

– Bár egy kültéri kiállítás és egy kiadvány megvalósulhatott, sok rendezvényt kénytelenek voltunk elhalasztani tavaly – tájékoztatott Keszegh Béla, Észak-Komárom polgármestere. – Szerettük volna bevonni az iskolásokat, óvodásokat. Musicalbemutató is szerepelt a terveink között a Klapka téren. De a közös terveinkről nem mondunk le. Az idei esztendőben mindezeket szeretnénk pótolni.

A programsorozat jóvoltából Klapka személyét és korát szeretnék közelebb hozni a komáromiakhoz. Azokat a történelmi tényeket megismertetni, amelyek a város falait lengik át. Keszegh Béla arról is beszélt, méltán lehetnek büszkék a tábornokra, hiszen a szabadságharc idején az egyetlen olyan vezető volt, akit nem sikerült legyőzni. – A programsorozat egyes részeit igyekszünk di­gitalizálni, hogy az online térbe feltöltve minél több érdeklődőhöz eljussanak – mondta Keszegh Béla, a Dél-Komárom Facebook-oldalára is feltöltött podcast-ban.

Induló

Észak-és Dél-Komárom ünnepein rendszeresen felcsendül a Klapka-induló is, amely a hős várvédő nevét már a szabadságharc idején ismertté tette. Az indulót 1849-ben a várban komponálta Egressy Béni. Nyilvánosan 1849. augusztus 4-én, a sikeres kitörés utáni díszszemlén csendült fel először, és ezt játszották a vár átadásakor is. Klapka 1892. május 7-én halt meg, sírja felett 30 ezren énekelték az indulót. Klapkát Budapesten temették el, de sokan azt mondják, hogy komáromi földben nyugszik, ugyanis a város földjét szórták a koporsójára.

A déli oldalon már 2019-ben igyekeztek előkészíteni a rendezvénysorozatot. Nagy Péter, az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Hagyományőrző Közhasznú Egyesület vezetője még tavaly lapunknak arról beszélt, hogy 2020. április 7-én ünnepelték volna Klapka születésének 200. évfordulóját. Az egyesület tagjai többek között festményekkel, kártyanaptárral, képeslapokkal és alkalmi bélyegzővel is készültek a rendezvényre, amelyet végül lefújtak a koronavírus-járvány miatt.

A déli városrészben Klapka György nevét napjainkban a múzeum, a lakásszövetkezet és a főút viseli, korábban termelőszövetkezet és általános iskola is a tábornok nevét kapta. Az északi oldalon a Klapkáról elnevezett tér a város főtere. Meghatározó épülete a városháza, előtte a tér névadójának, Komárom hős védőjének, Klapka György tábornoknak egész alakos szobra áll, melyet 1896-ban állítottak fel, majd (miután 1945-ben eltávolították) 1991-ben került vissza a térre. A szobor egyben Komárom város egyik szimbóluma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában