összefogás

2021.04.11. 07:19

Tarjáni és gyermelyi segítő is társult az Új-Zélandról indult ételosztó akcióhoz (videó)

A járvány miatt sajnálatos módon sok étterem és kereskedő rossz helyzetbe került. Néhányan azonban mégsem csak a saját túlélésükre koncentrálnak, bebizonyították, hogy a nehéz helyzetben is képesek mások megsegítésén munkálkodni. Egy példamutató összefogásról számolt be a közelmúltban a televízió.

Szász Dalma Kitti

Kerekes Sándor a budapesti Gléda étterem séfje és társtulajdonosa. Az új-zélandi Anzil magyar étterem segítségével már február közepétől heti rendszerességgel támogatják meleg étellel, valamint friss gyümölcsökkel az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ lakóit.

Az Új-Zélandon lévő magyar étterem ugyanis rendszeresen szervez jótékonysági vacsorákat, és ezek bevételének egy részét a Gléda vendéglőnek adományozza. A magyar étterem-tulajdonosok pedig ennek segítségével a fővárosban egy anyaotthont támogatnak, ízletes ételeket főznek az ott élőknek.

Kerekes Sándor, a budapesti Gléda étterem séfje
Fotó: beküldött

Kerekes Sándor elmondta, ez a harmadik alkalom, hogy ételeket készítenek az otthon lakóinak. Nagyon örülnek ennek a kezdeményezésnek. Az új-zélandi magyar étterem tulajdonosa, László András és családja jótékonysági rendezvényeket is szervez, a befolyt összeg harmincöt százalékát átutalja a magyar étterem számlájára. Ez teszi lehetővé az ételek adományozását.

Az Új-Zélandról érkező segítség február közepétől érkezik. Így már hétszer tudtak ízletes ételeket szállítani. Jelenlegi támogatásuk összesen tíz alkalomra elegendő, április végéig még háromszor tudnak segíteni, ám bíznak abban, hogy itthon is egyre többen csatlakoznak hozzájuk, és nemes cselekedetüket a jövőben is tudják követni újabb támogatóknak köszönhetően.

Húsvét előtt a Gléda étterem újabb akciót szervezett: megyei segítséggel hagyományos húsvéti menüt állítottak össze. A legnagyobb keresztény ünnepet száz rászoruló család számára tették emlékezetessé. Az egységcsomagok az ilyenkor szokásos ételekkel voltak tele: a reszelt torma mellé sonkát, újhagymát, tanyasi tojást és retket is kaptak a rászorulók. Mindemellett Szabadfi Szabolcs pékmester felajánlásának köszönhetően ízletes kalács is az ünnepi asztalra kerülhetett. Az ételek alapanyaga Tarjánból érkezett a meglepettek asztalára, amit Mayer Szilvia zöldség-gyümölcs kereskedő adományozott.

A tarjáni eladó elmondta, hogy Kerekes Sándor kezdeményezése rövid időn belül hozzá is elért, és azonnal a segítségnyújtás kapta a főszerepet. Ennek apropójából minden zöldségalapanyag, amire az ételek elkészítéséhez szükség volt, az tőle került a Gléda vendéglő konyhájára. Ezen kívül Mayer Szilvia segítségével hetente friss gyümölcs is jutott a családoknak – tudtuk meg a Duna Televízió adásából.

Komlósi-Járai Edit, gyermelyi ajándéktárgy-készítő is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ő húsz kreatív dobozt ajánlott fel a családoknak. Ezekben tavaszi ajtódíszek találhatóak, amelyeket mindenki saját maga állíthatott össze, a saját ízlése szerint. Edit elárulta, hogy legfőképpen két ok miatt állt a kezdeményezés mellé: egyrészt, mert szeretné viszonozni azt a sok jót, amit az élettől kapott, másrészt pedig, mert nagyon tetszett számára az a gondolat, amit Kerekes Sándor elindított.

Nemcsak finomak, de egészségesek is

– Rendkívül nagy örömmel fogadták az általunk elkészített ételeket az óbudai anyaotthon lakói. Ezeknek a személyeknek csak a szállásuk biztosított, viszont a napi betevőjükről önmaguknak kell gondoskodniuk, ami sokszor nehéz, főleg a jelenlegi helyzetben. Mivel itt családok élnek, ezért igyekeztünk olyan ételeket készíteni, amelyek nemcsak finomak, de egészségesek is. Éppen ezért volt nagy segítség számunkra a tarjáni Mayer Szilvia zöldség-gyümölcs kereskedő folyamatos felajánlása, hiszen így minden alkalommal lehetőségünk adódik friss és vitaminban gazdag menüt összeállítani – mondta Kerekes Sándor, a budapesti Gléda étterem séfje.

A tulajdonos Kerekes Sándor mellett Deli János és a „jólelkű önkéntesek” igyekeztek olyan támogatandó szervezetet keresni, amely a kerületükben található. Az önkormányzat segítségével találták meg az anyaotthont.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában