balesetek

2021.04.05. 07:00

Indul a motoros szezon: sokan versenypályának használják a Bajna-Héreg szakaszt

Egyre több motoros jelenik meg az utakon. Ez a közlekedés minden résztvevőjére hatással van. Idén már három motoros baleset is történt a megyénkben.

Goletz-Deák Viktória

20200510 Bajna-Héreg Motorosok lepték el az 1119-es út Bajna és Héreg közötti szakaszát. A kanyarokban pedig lesben állva várták őket a "kanyarfotósok" Fotó: Walczer Patrik WP Komárom-Esztergom Megyei 24 Óra

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Az elmúlt hétvégén is történt motoros baleset megyénkben: a jármű vezetője utasával a Dobogókői úton csúszott meg, utasa megsérült. Györke Kálmán őrnagy, a tatabányai rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője maga is motorozik, így még közelebb érzi magához a problémát.

– A motorosok tavasszal több hónapos kihagyás után fognak újra közlekedni. Ezért javaslom, hogy a motorosok lapozzák fel a KRESZ-könyvet annak érdekében, hogy biztosan szabálykövetően közlekedjenek majd, ami a saját épségüket is nagyban segít óvni – tanácsolta a szakember, aki szerint az is fontos, hogy az első használat előtt alaposan átnézzék a motort.

– A motorkerékpár a többhavi állás következtében – szerencsés esetben – el sem indul a benzin öregedése vagy az akkumulátor állapota miatt. De ezeknél veszélyesebb a fékeket és a gumiabroncsokat ért változás. A fékek enyhe korróziója az első 10-20 kilométeren okoz kellemetlen meglepetést. A fékfolyadék ellenőrzése és cseréje sem csak a sportos vezetési stílust kedvelők esetén fontos: idővel vizet köt magába a fékfolyadék, ami intenzív fékhasználat során felforr és a képződő gőz már összenyomható a fékrendszerben, azaz a teljes fékhatás egyik pillanatról a másikra megszűnik. A gumiabroncsok elöregedésével a korábban tapasztalt és esetleg megszokott tapadás töredéke érhető csak el – figyelmeztetett a rendőr.

Hozzátette: a motorosok ruházata szintén az épségükre van hatással, egyes bukósisakok pár év alatt kikeményednek, ezáltal védelmi képességük töredékére esik. Ha pedig az eddig felsoroltakat rendben találjuk, akkor jöhet a közlekedés.

– Azt javaslom, csak fokozatosan bátorodjanak a motorkerékpárok vezetői! A veszélyes helyzetek, a rutinból történő kiesés még a tapasztaltakat is meglepheti. Az autósok fokozott figyelmére is szükség van, hiszen hónapok óta alig tapasztalhattak szemből kis felületű, dinamikus mozgásra képes, azaz „semmiből hirtelen előtűnő” motorokat.

Sokan versenypályának használják

– A 2019-es és 2020-as évek megyei adatainak összehasonlítása kedvező képet mutat: 2019-ben történt 70 közúti közlekedési balesetben volt érintett motorkerékpárral közlekedő, melyből 4 halálos, 41 súlyos, 25 könnyű eset volt. A tavalyi év 37 sérüléses balesetéből pedig 2 halálos, 24 súlyos és 11 könnyű sérüléssel végződött – sorolta az adatokat az őrnagy. Kiemelte: sokan versenypályának használják a Tát–Nagysáp–Bajna–Héreg–Tatabánya közötti utat, tavaly tíz motoros baleset is történt itt. Ez az útszakasz, különösen annak Bajna és Héreg közötti szerpentines szakasza elsősorban a jó minőségű aszfaltnak köszönhetően vonzza ide nemcsak megyénkből, de az ország távolabbi részéből, sőt külföldről is a motorosokat. Ezért – a korábbi évekhez hasonlóan – a motorosok ellenőrzését a társhatósággal elsősorban ezeken a helyszíneken fogják végrehajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában