döntés

2021.04.12. 11:30

Esztergomi költségvetés: élményfürdő-felújítás és kerékpárút bővítés is jön

Elkészült a 2021-es esztergomi önkormányzati költségvetés, amit Hernádi Ádám polgármester a napokban Facebook-bejegyzésében jelentett be.

Pöltl Zoltán

A polgármester erről maga" target="_blank" rel="noopener noreferrer"> posztolt Facebook-oldalán márciusban. A polgármesteri rendeletben – ahogy minden magyarországi település idei éves költségvetésében – az adott város, falu jövőbeni állapotának prognózisa olvasható, adatok és számok, forintösszegek formájában. A dokumentum az esztergom.hu oldalon a polgármesteri rendeletek rovatban található.

A virtuális formában elérhető, 2021-es esztergomi költségvetés fő számaiban tükröződik a korábbi kormánydöntés, mely szerint a települések elesnek a kis- és középvállalkozások iparűzési adója számukra befizetendő ötven százalékától. Az esztergomi 2021. évi összevont költségvetés kiadásának főösszege több mint 17 milliárd, míg a bevétel főösszege csupán 11,6 milliárd forint. A különbség kiegyenlítéséről a rendelet melléklete első oldalain tájékoztat az alkotó, amikor az „Összevont mérlegben” jelzi, hogy az úgynevezett „Maradvány igénybevétele – ÁH-n belüli megelőlegezések bevétele” és a „Központi, irányítószervi támogatás” 5,46 milliárd és 2,83 milliárd forintos tételsora végül 19,96 milliárdra növeli, illetve gyakorlatilag forint, fillére egyenlővé teszi az idei év esztergomi költségvetése bevétele főszámát a kiadás főszámával.

Ehhez érdemes hozzátenni, hogy a költségvetési rendelet mellékletében ezeknél a számoknál és részletes összegeknél is az „eredeti előirányzat” kifejezés is szerepel az összegek oszlopi megnevezésében. A konkrétan az önkormányzatra vonatkozó táblázat a kiadási és bevételi oldalon egyaránt a 16, 82 milliárd forint összeget adja meg, melyek ez esetben is a már említett előirányzatok jelzővel láttak el.

Néhány szembetűnő adat a költségvetésből: a legnagyobb bevételi tétel az előirányzat szerint az államháztartástól érkezik, 3,65 milliárd forint. A telekadót, az építményadót és kommunális adót tartalmazó vagyoni típusú adókban 603 millió az előirányzat, míg az iparűzési adót, az idegenforgalmi adót és a talajterhelési díjat magába foglaló adóbevétel csoport előirányzott száma 2021-re 2,18 milliárd. A különböző bírságokból 2,79 milliárd az előirányzott összeg, a többek között parkolási díjakból, piac üzemeltetésből, közterület-használati díjból, helyiség- és lakásbérletből több mint 718 millió forint körül számít a városvezetés.

Kiadások a 2021-es költségvetésben

A polgármesteri hivatal fő osztályai összesen 2,32 milliárd forint kiadást írnak a dokumentumban előirányzatként. Ezen osztályok emellett összesen 535 millió forint működési célú támogatást terveznek adni az egészségügy, a szociális ügy, az oktatás, a kultúra, a sport területére. A beruházási és felújítási feladatok kiadások hosszú sorában mások mellett megtalálható a Dobó-gimnázium energetikai korszerűsítése 524 millióval, a városi piac fejlesztése 919 millióval, a Sándor-major rehabilitációja 560 millióval, a kertvárosi kerékpárút kiépítése 799 millióval. A fejlesztéseknél egymilliárdra írták az Aquasziget felújítását, 508 millióra a Mária Valéria mélygarázs rekonstrukcióját, 400 millióra pedig a Fürdő Szálló külső renoválását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában