tanulás

2021.04.20. 11:30

Amerikaiakkal gyakorlatoztak a katonák Szomódon (videó)

A szomódi lőtéren tartottak kiképzést amerikai és magyar különleges műveleti katonák. A 24 fős csoport foglalkozásainak célja, hogy egymástól tanulva egységesítik a közös eljárásrendeket és a mindkét nemzet által használt fegyverek és robbanószerek használatát.

Goletz-Deák Viktória

A magyar katonák amerikai bajtársaikkal együtt a robbantással történő ajtónyitás ismereteit elevenítették fel

Forrás: Magyar Honvédség

A magyar és az amerikai katonák közös kiképzésének egyik napján a Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár katonái amerikai bajtársaikkal együtt a robbantással történő ajtónyitás ismereteit elevenítették fel. A gyakorlat részleteiről a honvédelem.hu számolt be.

A magyar katonák amerikai bajtársaikkal együtt a robbantással történő ajtónyitás ismereteit elevenítették fel
Fotó: Magyar Honvédség

Mint írták: a mozzanat leglátványosabb elemén, vagyis a robbanáson túl a katonák a töltetek elkészítését begyakorolták. Figyelemmel arra, hogy a különböző vastagságú és esetleg páncélzatú ajtók nyitására más-más erősségű robbanótöltetekre van szükség. A végrehajtás során különleges figyelmet fordítottak arra is, hogy miként lehet elkerülni a robbanás okozta lökéshullám, a repeszek okozta sérüléseket.

A foglalkozássorozat következő napján az úgynevezett toronyfegyvereké volt a főszerep. A szomódi lőtéren tartott éleslövészeten állványra felállított M2 Browning típusú géppuskával és az MK 19-es 40 milliméteres gránátvetőkkel hajtottak végre gyakorlatot. Ezek jellemzően különböző járművek fedélzetére szerelve, vagy bázisok különböző pontjain telepítve adnak hathatós támogatást a különleges műveleti katonáknak.

Míg előbbi fegyver a második világháborúban remekelt, utóbbit a vietnámi háború idején fejlesztették ki az amerikaiak. Mint megtudtuk: a gránátvető 38 darab gránátot tartalmazó hevederrel működik és hatásos lőtávolsága 1500 méter, és alapvetően a gyalogság ellen hatékony.

Érdekességként azt is elmondták, hogy a 2 ezer méter hatótávolságú, 38 kilogramm összsúlyú M2-es géppuska csőcseréje könnyű és gyors. Erre pedig azért van szüksége, mert az viszonylag hamar felforrósodik. Így ha a helyzet engedi egy-egy száz lőszeres rakasz ellövése után váltogatják is a fegyverhez tartozó két csövet.

A fegyverek és robbanószerek használatát is egységesítették
Fotó: Magyar Honvédség

A közös kiképzés során külön napot szenteltek a mesterlövészfegyverek éleslövészetére. A magyar és az amerikai csoportok megismerkedhettek a felkészítés során alkalmazott mesterlövész fegyverrel, a rászerelt optikával, valamint a lövész és a megfigyelő feladataival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában