madarak

2021.04.04. 15:30

Adományokból építenek fecskehotelt az Öreg-tó partján

A hamarosan visszatérő fecskéknek állítanának fel otthonokat a Segítsünk, de ésszel! nevezetű közösség adakozói. Solymos Ákos, a csoport társalapítója elárulta: a fecskehotel megfelelő helyét már megtalálták.

R. V.

Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Fotó: Csonka Péter

– Fehér Nórától érkezett az ötlet, aki a több éve működő, jótékony emberekből álló kollektívánk tagja. Az ő régóta dédelgetett tervét szeretnénk egységesen megvalósítani, miszerint a tatai Öreg-tó partján egy számukra megfelelő és biztonságos helyen otthonokat biztosítanánk a fecskéknek. A célul kitűzött 220 ezer forint összegyűlt, részben tatai, tatabányai civilek és a csoport tagjainak köszönhetően. Az asztalos már el is kezdte a munkát egy stabil, kétoszlopos verzión. A faszerkezet elkészítése után a fecskefészkeket kell elkészíteni, majd fel kell rögzíteni a hotelre úgy, hogy legyen helye a természetes fészkeknek is. Ha a fecskék odaszoknak, el fognak kezdeni fészkeket építeni – árulta el az alapító. Hozzátette: a hotel áprilisban válik „kiadóvá”.

– Ahol fecskék telepednek le, ott lényegesen csökken a szúnyogok és egyéb rovarok száma, hiszen fő táplálékként fogyasztják. Sokszor lakóházak ereszei alatt, panellakások erkélyeinek tetején szállnak meg évről évre, fészküket a lakók azonban sok esetben eltávolítják a zajra és a keletkezett madárpiszokra hivatkozva. Az emberi tevékenység miatt jellemző lehet, hogy egyes környékekről teljesen eltűnnek. A március végén, április elején visszatérő madaraknak ezért érdemes különálló, védett egységekben telepeket létrehozni. Régóta ismeretes, hogy ha valahol fecskék telepednek meg, oda visszajárnak. A tatai tó, és a későbbiekben más tavak partján ideális otthonuk lenne, hiszen a fészeképítés legfőbb alapanyaga a sár, melyet a partról könnyedén szerezhetnének – részletezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában