járvány

2021.03.20. 18:23

Veszélyben vannak az allergiások a Covid miatt? – A szakember válaszolt!

Megyénk egyik allergológusa mondott véleményt az allergia és a koronavírus tünetei közötti különbségről. Kifejtette azt is, van-e nagyobb aggodalomra okunk most, az allergiaszezon első fázisában járva.

Wágner Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Elizaveta Galitckaia

A koronavírus három fő tünete a köhögés, a légúti nehézségek és a láz, de előfordulhatnak felső légúti tünetek is a betegeknél, mint például az orrfolyás. Ezek közül több jellemző az allergiásokra is – bár az lázzal nem jár, ez egy fontos tünet, ami alapján különbséget tehetünk. A szaglás elvesztése az allergiánál és a Covid–19-nél is előfordulhat, ilyenkor lehet hasznos lázat mérni.

Hírportálunk megkeresésére a megyei szakember elmondta, már elérkeztünk az allergiás szezon első fázisához.

– A pollenszezon kezdetén a jelenleg fellelhető pollenek közül a két legagresszívebb, a kőris és a mogyoró pollenszórása már a közepes szinten van, emelkedését a hideg kissé lassítja – mondta dr. Viczián Magdolna allergológus, klinikai immunológus. Folytatta: most azonban fontos figyelni önmagunkat, hiszen a járványidőszak új helyzet elé állíthat mindenkit.

A kérdés, miszerint az allergiások könnyebben megfertőződnek-e koronavírussal, kiemelt figyelmet kap.

– Követve a nemzetközi és hazai tapasztalatokat mindenképpen különbséget kell tennünk az allergiás és a Covid-fertőzés okozta tünetek között – figyelmeztet a szakember. Hozzátette, nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy az allergiás folyamatok tehát, orrfolyás, könnyezés, szemviszketés nem mutat elszíneződést. A szakember kiemelte, hogy az allergia nem jár lázzal, általános rossz közérzettel, illetve diszkomfort érzéssel, mint a világjárvány.

Az allergológus szerint általában a megkezdett, szokásos allergiás terápia enyhíti a tüneteket. Javasolja, hogy a megkezdett terápiáját senki se hagyja abba.

– A helyileg alkalmazott orrspray, orrcsepp a nyálkahártya áteresztőképességét csökkenti, ami a vírus behatolását is csökkenti ezáltal Összegezve elmondta, általában is az javasolható mindenkinek, hogy a szokásos, bevált gyógyszerein ne változtasson.

Hogyan hat az asztmásokra a Covid–19 vírus?

Az asztma önmagában nem növeli a kórházi kezelés szükségének vagy a súlyosabb tünetek jelentkezésének kockázatát a Covid–19-ben szenvedő pácienseknél – ismertették legfrissebb eredményeiket a kutatók az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Akadémia online megrendezett éves konferenciáján. A Stanford Egyetem kutatóinak tanulmánya 5596 olyan ember bevonásával készült, akiknek pozitív volt a koronavírustesztje 2020 márciusa és szeptembere között. A fertőzöttek 11 százaléka, köztük 100 asztmás páciens szorult kórházi kezelésre. A kimutatás szerint a kórházba került páciensek esetében az asztma nem volt jelentős összefüggésben a betegség súlyosságával. A kutatók azt is megállapították, hogy az allergiás asztmával küzdő páciensek csaknem feleakkora valószínűséggel szorultak kórházi kezelésre, mint az egyéb típusú asztmával küzdők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában