hősök

2021.02.27. 15:50

Nem csak a fiatal öngyilkosjelölt köszönheti életét a tatai rendőröknek

Tatai rendőrök mentettek meg egy fiatal lányt, aki januárban az Ördög sziklánál akart öngyilkos lenni. A megjutalmazott egyenruhásoknak nem ez volt az első életmentésük.

Goletz-Deák Viktória

Németh Róbert főtörzsőrmester veszi át az elismerést dr. Pozsgai Zsolt vezérőrnagytól Budapesten

Forrás: police.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, január 3-án délután érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy egy fiatal nő elszökött otthonról és kárt akar tenni magában. Három tatai rend­őrnek köszönhető, hogy nem történt tragédia. Dr. Pozsgai Zsolt rendőr vezérőrnagy az Országos Rendőr-főkapitányságon jutalomban részesítette a mentésben résztvevő Németh Róbert főtörzsőrmestert és Geiling György főtörzsőrmestert, valamint Mentés-Juhász Viktória őrmestert.

A segélyhívóra érkező bejelentést követően a tatai rend­őrök azonnal a fiatal keresésére indultak. Közben érkezett az információ, hogy a lányt az Öreg-tó partján látták. A helyszínre kiérkező egyenruhások az Ördög sziklán találtak rá a nőre, aki addigra súlyos sérüléseket okozott magának. A rendőrök a vérzés elállítására nyomókötést alkalmaztak, a kihűlés megakadályozása érdekében pedig izolációs fóliába takarták és vele maradtak a mentőszolgálat kiérkezéséig. A nő életét a szakszerű ellátásnak köszönhetően sikerült megmenteni, állapota stabilizálását követően a mentők kórházba vitték.

Németh Róbert főtörzsőrmester veszi át az elismerést dr. Pozsgai Zsolt vezérőrnagytól Budapesten
Fotó: police.hu

Nem ez volt ez első eset, hogy a tatai rendőrök életet mentettek volna. Németh Róbert főtörzsőrmester ugyanis elvégezte a rendőrség speciális életmentő tanfolyamát, a Police Medic-et. Legutóbb tavaly októberben sietett egy idős, vérző nő segítségére. A főtörzsőrmestert és Horváth Tamás őrmestert egy tatai lakásba riasztották, ahol egy vérző, sokkos állapotban lévő 74 éves nőt találtak. A szakszerű ellátását azonnal megkezdték, az erős vérzést elállították. A helyszínre érkező mentőtiszt szerint a gyors rendőri beavatkozás nélkül a beteg elvérezhetett volna.

Róbert közúti balesetnél is segédkezett már.

– A mentők előtt érkeztünk ki egy baji gyalogosgázoláshoz. A hölgynek láthatóan súlyos sérülései voltak. Így míg a kollégáim biztosították a helyszínt, elláttam a sérültet – emlékezett a történtekre Róbert.

– A hölgy feje erősen vérzett, és az arcának a bal oldala teljesen be volt dagadva, a szeme se látszott ki. Szerencsére eszméleténél volt, így ki tudtam kérdezni és további sérüléseket kerestem rajta. Mivel egy gázolásnál feltételezhető a gerincsérülés nyakmerevítőt tettünk a feje alá. A füléből pedig szivárgott a vér, ami a koponyatörésnek a jele lehet. Mire a mentők kiérkeztek, már csak a gerincágyra kellett feltennünk, vihették is a kórházba. Mint kiderült, súlyos, életveszélyes sérülése volt.

Speciális eszközöket használhatnak

Mint megtudtuk a világon egyedülálló módon hazánkban a rendőrök alapfokú egészségügyi képzést kapnak. Ennek célja, hogy a mentő kiérkezéséig szakszerű ellátást kapjanak a sebesültek. Megyénk minden kapitányságán legalább egy Police Medic szolgál. A képzés egy elméleti vizsgával kezdődik, ehhez a szükséges tananyagot előre megkapják a jelentkezők. Sikeres vizsgát követően egyhetes gyakorlati képzésen vesznek részt, amit a Pécsi Orvostudományi Egyetem szakmai segítségével tartanak. A végzett Police Medic-eknek kötelező egy összesen 36 órás mentőgyakorlaton részt venniük, ahol éles helyzetekben is kipróbálhatják a tanultakat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában