beruházás

2021.02.27. 07:00

Majd' 1 milliárd forintból épülhet meg Esztergom új piaca

Még januárban hagyta jóvá Hernádi Ádám polgármester az esztergomi önkormányzat közbeszerzési bizottságának az új városi piac építésével kapcsolatos döntését, miszerint az ajánlattételi felhívást módosítani szándékoznak. A változtatásra az ajánlatkérő által megküldött eredeti információ módosítása miatt volt szükség.

Pöltl Zoltán

A Simor János utcai, kihelyezett képkiállítással határolt terület, ahol az új piac lesz

Forrás: 24 Óra

Fotó: Pöltl Zoltán

Még az előző önkormányzati ciklusban tervezték el és döntött az esztergomi vezetés, hogy a város új piacot épít. Az új létesítmény a régi helyén, a Simor János utcában lesz, de lényegesen más szerkezetben, hiszen míg az előző az utca hosszában helyezkedett el, addig a majdan építendő vásártér tömbösített megoldásban jöhet létre.

A városi piac ügye hosszú évekre témával szolgálta ki a helyi sajtót, a közösségi internetes oldalak helyi fórumait, illetve az önkormányzati vonalat is, a beruházás megvalósítása az előző ciklusban ugyanakkor elmaradt. A város a fejlesztésre korábban is kapott központi támogatást, melynek felhasználási határideje már lejárt, így azt meghosszabbították.

A Simor János utcai, kihelyezett képkiállítással határolt terület, ahol az új piac lesz
Fotó: Pöltl Zoltán / 24 Óra

A most, januárban hozott módosítás lehetőséget ad a folytatásra, az immár TOP-os pályázati, több mint 974 millió forintos összegből megvalósuló beruházás befejezését 2022 decemberére tervezik. A mostani januári döntésről szóló dokumentumot az esztergom.hu oldalon lehet olvasni. Mint írják, a piac épületegyüttese 7 különböző funkcionális egységből áll majd, melyek között lesznek a Simor János utcáról nyíló húsos, zöldség-gyümölcs, édesség- és ruhaüzletek, továbbá gombavizsgáló helyiség és piacfelügyelői iroda is.

Külön nyitott, illetve fedett részt kapnak az őstermelők, a területen jelenleg is álló, felújítandó műemléki épületben pedig vendéglátóhely működik majd. Az új piacon ezek mellett a látogatók és az árusok részére külön vizesblokk áll majd rendelkezésre, olvasható a dokumentumban. A Simor János utca régi piacot jelentő szakaszát 2019-ben sétálóutcává alakították, díszburkolat, kandeláberek, padok, dísznövények, szökőkút teszi élménygazdaggá az itt haladást.

A beépítendő telek egyelőre üresen áll, annak kerítésére, még ugyancsak 2019-ben óriás molinókon az új piac látványterveit is kihelyezték. A fentiekkel átalakított utcaszakasz gyorsan vált a helyiek és a turisták kedvelt sétahelyévé, ahol a már említett molinókon a 19. század végi és 20. század eleji Esztergom patinás épületeit, utcáit, tereit, jellegzetes területeit ábrázoló fotók szabadtéri kiállítása is megtekinthető.

Tíz városi projekt közt van a piac

Az esztergom.hu oldalon a „Folyamatban lévő fejlesztések” címet viselő rovatban tíz különböző beruházásról lehet olvasni, szerepel az új városi piac projektje, melyről többek között így írnak: „Az „Esztergom, városi piac kialakítása” című projekt a helyi termelők, helyi termékek piacra jutásának támogatása főtevékenységet valósítja meg, építési-beruházási, eszközbeszerzési és soft elemeket is tartalmaz, komplexen kezelve a fejlesztési igény jelentette kihívásokat. A fejlesztéseket Esztergom Város Önkormányzata részben új építésként, részben műemléki épület felújításával valósítja meg. Az épület funkciója egy helyi termék piacépület-együttes befogadása és nyitott-fedett termelői piac kialakítása.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában