105 nap intenzív után 4 hónapja otthon – még mindig küzd a gyógyulásért a tatai nővér

Rendszeres gyógytornával, immunerősítőkkel és házimunkával küzd a teljes felépülésért az a kocsi ápolónő, aki a koronavírus miatt 68 napig volt mélyaltatásban. Nagy Gergelyné, Hajnalka legnagyobb vágya, hogy újra visszamehessen dolgozni a tatai kórházba.

Goletz-Deák Viktória

Gyógytornával, immunerősítőkkel és házimunkával küzd a teljes felépülésért az a kocsi ápolónő, aki a koronavírus miatt 105 napig volt az intenzíven.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Hajnalka a pandémia első hullámában kapta el a fertőzést, és töltött végül 105 napot az intenzíven. A tatai Árpád-házi Szent Erzsébet Kórház mozgásszervi rehabilitációs osztályán dolgozó nővér tavaly májusban lázasodott be, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetbe került, ahol nem sokkal később lélegeztetőgépre rakták. Mint írtuk, 105 napot maradt az osztályon, amiből 68-at mélyaltatásban töltött, 42 napig pedig műtüdő segítségével lélegzett. Októberben tért haza, azonban a teljes gyógyulása még nagyon messze van.

– Rendszeresen járok gyógy­tornára, és otthon is végzem minden nap a feladatokat. Havonta járok vissza a Korányiba vizsgálatokra, de a háziorvosommal is folyamatos kapcsolatban vagyok. Most az immunrendszerem erősítése a cél, hiszen sem a tüdőm, sem a vesém nem működik még mindig megfelelően – mesélte Hajnalka, aki lassan, de biztosan halad a gyógyulás felé.

– A napokban vettem észre, hogy az izomzatomban némi javulás van. A karomban, lábamban újra érezni az izmokat. Ugyanis a betegség alatt, a 105 napos fekvés közben ezek eltűntek, leépültek. De még mindig nehezemre esik a mozgás, a fogás és a járás is. De próbálom magamat a házimunkával erősíteni – árulta el az ápolónő, akinek az orvosok sem tudnak semmi biztosat mondani.

A tatai nővér az első, aki ennyi ideig volt mélyaltatásban

– Ez még egy teljesen ismeretlen terület. Nem tudni, hogy mennyi idő a felépülés. Ráadásul én vagyok az első olyan covidos beteg hazánkban, aki ennyi időt töltött mélyaltatásban. Vagyis nincs hasonló hazai példa előttünk – magyarázta Hajnalka, aki minden járványügyi előírást betart, és erre ösztönzi ismerőseit is.

https://www.facebook.com/watch/?v=662859177703138

Hajnalka úgy érzi, másodszorra is megszületett, új esélyt kapott az élettől.

– Azok az emberi kapcsolatok, amik máskor megszokottak voltak, most átértékelődtek. Korábban természetesnek vettem, hogy körülöttem vannak a szeretteim, a családom, a barátaim és a munkatársaim. Most az ő szavaik, támogatásuk, szeretetük az, ami minden nap előre visz és segít a küzdelemben. Minden nap, amit megérünk, az boldogság, hiszen szeretteinkkel lehetünk. Ez a legfontosabb az életünkben. Minden más eltörpül mellette.

Sokan keresik és kérnek tőle tanácsot

Hajnalka azt is elárulta, hogy nagyon sokan kérnek tőle tanácsot.

– Sokan hallottak a történetemről, és rengetegen keresnek meg a közösségi oldalon. Olyan betegek, akik szintén a koronavírussal küzdenek, vagy családok, akiknek szerettük mélyaltatásban van. Elmondom nekik az én tapasztalataimat, hogy hogyan ébredtem fel, és hogyan tudtam feldolgozni a velem történteket. A riportokat is ezért vállaltam.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában