új korszak

2021.01.21. 16:43

Itt vannak az első látványtervek: ilyen lesz az új tiszti klub és könyvtár

Bemutatták az új tatai könyvtár látványterveit. Az épületben közösségi teret és idegenforgalmi információs központot is kialakítanak, de helyet kap egy hangulatos kávézó is. A könyvtár a tervek szerint 2022 őszén nyithat meg új helyén.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: beküldött

Hosszú évek óta tartó probléma oldódhat meg végre Tatán a kormány több, mint 1 milliárd forintos támogatásának köszönhetően. A Móricz Zsigmond városi könyvtár bő másfél év múlva elköltözhet a Magyary Zoltán Művelődési Központból az Ady Endre úton található régi tiszti klub épületébe. A Magyary Zoltán Tudásközpont és Könyvtár látványterveit a magyar kultúra napja előtti napon mutatták be a sajtó képviselőinek.

Bencsik János országgyűlési képviselő elmondta, hogy két pályázatból több, mint 1 milliárd forint támogatás kapott a város az épület felújítására.

– Fordulóponthoz érkezett a város kulturális élete. Amellett hogy létrejön a tudásközpont és költözhet a könyvtár, egy közösségi tér jön létre a tóvároskerti városrészben, ahol egy új, interaktív találkozási lehetőséget is biztosítunk – mondta a térség országgyűlési képviselője.

Nagyobb lesz az új könyvtár a tiszti klubban

Michl József, Tata polgármestere arról beszélt, hogy egy régi probléma oldódik meg a beruházásnak köszönhetően.

– Az Ady Endre úton található volt tiszti klub épületét a Magyar Honvédség évekkel ezelőtt ingyenesen átadta a városnak. Ennek köszönhetően nyílt meg a lehetőség, hogy elköltözhessen a könyvtár, és egy tudásközpont jöjjön létre. A kormány támogatásának köszönhetően pedig végre a tervek is elkészülhettek. A könyvtár alapterülete több, mint 1100 négyzetméterre bővül. A földszinten egy kis közösségi tér és kávézó kap helyet. Az emeleten található majd a gyerek és felnőtt könyvtár száz fős előadóteremmel, nagy tárgyalóval, gyermekbarát helységekkel, hogy akár babával is látogatni lehessen – árulta el a polgármester, aki ezután felkérte Páhy László építészt, hogy mutassa be az épület terveit.

Világos, tágas közösségi tér lesz a tiszti klubból

– Az épület felújítása két ütemben fog megvalósulni. Először az épület utcafrontjának fejlesztése fog megtörténni, majd ezután alakítjuk ki az Egység utca felőli épületben, a régi színházterem helyén az új könyvtárral. Nagy kihívás volt a szűk, sötét folyosókból egy igazán modern, tágas, és világos közösségi épületet létrehozni – mondta az építész. Hozzátette: a fejlesztés során az épület előtti terület is teljesen megújul, ahol egy közösségi találkozási pontot alakítanak majd ki.

Az Ady Endre utcai épületrészben a kávézót, közösségi tereket építik ki. A fejlesztés hasznos alapterülete 387 négyzetméter, a kialakítására elkülönített összeg pedig 137 millió forint. A földszinten a bejárattól balra lesz a közösségi kávézó, amihez a baloldalon a gazdasági bejárat és kiszolgáló helyiségek kapcsolódnak. Jobbra a co-working, vagyis közösségi irodák, munkahelyek kapnak helyet. A jobb oldali bejáraton keresztül közelíthető meg az emeleti szint, ahol további három közösségi tér kapcsolódik majd.

A második ütemben alakítják ki a könyvtárat

A második ütemben zajlik majd az új Móricz Zsigmond Városi Könyvtár kialakítása, amire 890 millió forint központi költségvetési támogatást kapott a város. A cél egy könnyen, akadálymentesen elérhető, a hazai előírásoknak és a nemzetközi ajánlásoknak, az energiatakarékos és hatékony működtetésnek megfelelő, többfunkciós olvasóterekkel, gyermekkönyvtárral, számítógépes teremmel, irodákkal, kutatószobákkal, klubhelyiséggel, előadóteremmel és tömörraktárral rendelkező új városi könyvtár létrehozása.

A könyvtár hasznos alapterülete a jelenlegi 715 négyzetméterről 1141 négyzetméterre nő. A két szintes épület teljesen akadálymentes lesz. Nő az olvasói termek száma: a felnőtt- és gyerek kölcsönző, valamint kézikönyvtáron túl lesz tanuló és helytörténeti kutatószoba, infobázis, tudástár, gyerek rendezvényterem, babaszoba, kettéosztható 100 fős konferenciaterem, audio-sarok.

A fejlesztéssel elérhetővé válik a 24 órás könyvtár is: a könyvek automatikus visszavételét és a lefoglalt könyvek átvételét is lehetővé teszik majd a csomagátadó automaták mintájára. A könyvek emeletre jutását könyvlift segíti majd, könyvfertőtlenítő használatával pedig nem kell karanténba tenni a visszajuttatott könyveket. A tömörraktár megszünteti a polcok zsúfoltságát, és megoldja jelenlegi raktározási gondokat.

A könyvtár több, mint 70 éve működik

A tatai Móricz Zsigmond Városi Könyvtárat 1949-ben alapították, 1961 decemberében a művelődési központ épületébe költözött. Itt mintegy 440 négyzetméter alapterületen egy korszerűen felszerelt felnőtt könyvtár és egy 90 négyzetméteres, 11 ezer kötetes gyermekrészleg várta az olvasókat. Önálló gyerekkönyvtár 1995-ben került ugyanebbe az épületbe. Mára a Magyary Zoltán Művelődési Központ állapota annyira leromlott, hogy a városi könyvtár költöztetése elengedhetetlen.

Az új helyszín kiválasztása tudatos városfejlesztési lépés, ami összhangban van a Művelődési Ház teljes körű megújulásával. Ez teszi lehetővé, hogy a könyvtár régi helyét is magába foglalóan a jelenlegi Művelődési Ház megújulva, új városi közművelődési intézménnyé alakuljon majd át.

Mint megtudtuk, a könyvtár új helyszínének kiválasztása is kettős célt szolgál. Egyrészt hasznosul a jelenleg nagyon leromlott állagú, volt Helyőrségi Művelődési Otthon. Másrészt ezzel a városban két közművelődési helyszín is lesz.

A polgármester elmondta, hogy a Magyary Zoltán Tudásközpont konferencia és előadótermével közösségi térként szolgál a korábban is itt tevékenykedő civil szervezetek, a tatai és kistérségben élők számára, amely új rendeltetéshez az épületben elhelyezett, megújult városi könyvtár szolgáltatásai is kapcsolódnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában