emlék

2021.01.24. 15:15

Szellemhotel Dobogókőn – videón a Nimród, ahol a legbátrabbak is szívbajt kapnak

A dobogókői egykori luxushotel az első, 50 évvel ezelőtti vadász világkiállításra készült el. Mára azonban csak torz és kihalt csontvázként mered a hegyen a Hotel Nimród. Van azonban remény az épület újjáéledésére.

Kemma.hu

Hátborzongató szellemtanya és egy horror videójáték helyszíne. Ez a két dolog jutott először eszünkbe, amikor Dobogókő egykori luxusszállójánál jártunk. Az elhagyatott Hotel Nimród mára szégyenfolttá vált. Lábunk alatt üvegcserepek, sitt és álmennyezet-darabok ropogtak, körülöttünk pedig egy egykor szebb napokat látott hotel torz emléke.

Egy jéghideg téli napon bóklásztuk körbe az épületet, amely csontváz-szerűen emelkedik a csodás táj fölé. A hátborzongató hangulatot fokozta a süvítő jéghideg szél. Az épület főbejáratánál az egykori recepció „fogadott” minket. Majd egy pillanatra az ütő is megállt bennünk, ugyanis a lift felől hirtelen berregés szólalt meg. Vélhetően a szél tekert az aknában valamit, mindenesetre a látvánnyal együtt ijesztő volt az összhatás.

A világkiállításra építették

Az 1971-ben épült Nimródban évtizedekig pezsgett az élet, és a környék luxus szálláshelyének számított. Mint a Bors utánajárt, építésének évében rendezték meg Budapesten minden idők legnagyobb és első vadászati világkiállítását: 33 hektáron több mint kétmillió embert láttak vendégül. Az eseményhez több, infrastruktúrát is érintő beruházás készült el. A rengeteg vendég kiszolgálására épült a visegrádi Hotel Silvanus és a dobogókői Nimród is.

Az egykor szebb napokat látott épületben ablakok mindenütt hiányoznak, emiatt a szél átsüvít az épületen. Az emeleten a legtöbb szobában még megtalálhatóak a berendezési tárgyak, függönyök az ablakon, épp csak széttörve, szétszedve.

A földszinten az egykor hangulatos ebédlőben, az irodában, és a – vélhetően – konferenciatermekben az asztalok, székek szétdobálva, iratok, kifizetési bizonylatok, újságok hevernek szanaszét. Az egyik helységben absztrakt művészek is járhattak: két széket és egy asztalt a gipszkarton falba szúrtak...

Pedig az építése idején különlegesnek számított, hiszem az országban az elsők között itt tartozott a szobákhoz külön fürdőszoba. A hotel több mint 35 évig működött, és szaunával, uszodával, panorámás összkomfortos szobákkal, kiváló konyhával várta a Pilisbe látogatókat.

A tűz pecsételte meg végleg a dobogókői hotel sorsát

A rendszerváltásnál elkezdődtek a bajok, ugyanis a privatizációja nem sikerült túl jól. Egy darabig arról is szó volt, hogy a Suzuki munkásszállóvá alakítja át, ám a 2008-as nagy gazdasági válság a Hotel Nimródot is elérte. A nagy múltú szálló 2009-ben bezárt.

Az épület a Nimród Senior Ház Alapítvány tulajdonában van. Az évekig parlagon álló épület a zárás után egy ideig épségben maradt, ám néhány év múlva ismeretlenek betörtek, elkezdték kifosztani.

Az i-re a pontot az tette fel, amikor 2017-ben az épület rejtélyes körülmények között kigyulladt. A környék és a főváros 50 tűzoltója tudta csak megfékezni a tüzet, de az épületen ez nem segített: a tetőszerkezet és a felső szint 80 százaléka leégett. Viszont személyi sérülés szerencsére nem történt. Az épületben azóta mintha megállt volna az idő.

600 milliót költenének a Nimród jövőjére

Mint azt Vadas Tamástól, a cég meghatalmazottjától megtudtuk: a Nimród sorsa hamarosan rendeződhet. Ugyanis a tervek szerint idősotthonként hasznosítják a későbbiekben az egykori hotelt. Hozzátette: a munkák indulása függ egy jelenleg tartó jelzálogjogvita bírósági eljárás eredményétől is, reményeik szerint a napokban megszületik az eredmény az ügyben.

Mint a hozzátette: legkésőbb 2022 tavaszán indulhatnak a munkálatok a helyszínen, és mintegy 600 milliós beruházásban újulna meg az épület. Terveik szerint a mellette levő épületeket is bevonnák az idősotthon-projektbe: ott lennének a kiszolgálóhelységek.

Ám a lepusztult épületet jelenleg nem őrizteti a tulajdonos, Vadas Tamás elmondása szerint azért, mert az hatalmas költségekkel járt volna.

Elhagyatott épületbe bemenni veszélyes

Az „urbexezés” mára közismert fogalommá vált, melynek lényege, hogy a szubkultúra követői városok, létesítmény ritkán látogatott, nehezen megközelíthető, lezárt területeit fedezik fel. Megyénkben is sok elhagyatott épület található, így ha valaki feltölt az internetre egy itt készült fényképes élménybeszámolót, akkor szinte biztos, hogy mások is kedvet kapnak hozzá, a hely pedig rövid időn belül pusztulásnak indul. Nimród Hotel is az urbexezők kedvenc játszótere lett.

Bár a rendőrség ilyen jellegű célirányos ellenőrzést nem végez, előfordulhat, hogy bejelentés esetén a hatóságok megtekintik a helyszínt és igazoltatják az urbexezőket – válaszolta megkeresésünkre Gányai Balázs rendőr főhadnagy, a megyei rendőrfőkapitányság sajtóreferense. Ilyen esetben a rendőrség az intézkedésről jelentést készít, a terület, épület vagy egyéb ingatlan tulajdonosa pedig érvényesítheti birtokvédelmi jogait a hívatlan vendégekkel szemben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában