kiképzés

2021.01.19. 11:30

Kemény felkészítést kaptak Tatán a Koszovóba készülő mesterlövészek

Hathetes felkészítésen vettek részt a Koszovóba készülő mesterlövészek Tatán. A képzés végén vizsgán kellett bizonyítaniuk, hogy mennyire „mesteri” a tudásuk. A mesterlövészek a Kemma.hu-nak többek között azt is elárulták, hogy saját maguk készítik az álcaruhájukat.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ki ne látott volna már mesterlövészeket az amerikai filmekben? Ott csak előveszik a fegyverüket, befogják a célt, és máris leadják a pontos lövést, akár kilométeres távolságból is. A valóságban azonban nem ilyen egyszerű a feladatuk. Komoly számolások és mérések kellenek a távoli célzáshoz. Az MH 25. Klapka György Lövészdandárnál az elmúlt hónapokban az MH KFOR Kontingens 24. váltásra készültek és készülnek jelenleg is a képzett mesterlövészek.

A szakmai képzés első felében elméleti oktatáson vettek részt: a ballisztikai, azaz lőel­méleti tanórákon a távolság- és helyszögmérés fogásait, valamint a saját lőtáblájuk elkészítését, a fegyverismereti foglalkozásokon pedig az általuk használt fegyverek és optikai eszközök alkalmazásának módszereit sajátították el, illetve ismételték át. Az elméleti tudással „felfegyverkezve” a gyakorlati feladatok során különböző fedezékből, számukra nem ismert távolságú célokra adtak le pontos lövéseket a süt­tői lőtéren.

Az elméleti oktatás után gyakorlatban is bizonyítottak a katonák (Fotó: Magyar Honvédség)

– A tatai dandár 1. Lövészzászlóaljának mesterlövészei és kiképzői által kidolgozott képzés során folyamatos volt a számonkérés. A résztvevők minden héten vizsgáztak az addig elsajátított ismeretekből, a hathetes képzést záró vizsgafeladat során pedig nyolc és fél méter magas toronyból mesterlövészpáronként két különböző távolságú célra, időre kellett pontos lövést leadniuk – tudtuk meg Szőke Linda hadnagytól, a kiutazó kontingens kommunikációs tisztjétől.

Különböző fedezékekből adták le a pontos lövéseket (Fotó: Magyar Honvédség)

Pongó Endre András őrvezető is sikeresen teljesítette a vizsgát. A mesterlövész megmutatta, hogy milyen álcát készített a feladatra.

– Mindenki maga készíti el az álcaruházatát az adott évszaknak és adott terepviszonyoknak megfelelően. Ehhez használunk természetes és mesterséges anyagokat is, hogy minél valósághűbb legyen és jobban rejtsen. Természetesen a fegyvereket és a táskáinkat is álcázzuk. Hiszen az a legfontosabb, hogy rejtve maradjunk – mutatta a ruháját az őrvezető, aki hozzátette: az álcázás része a rejtett mozgás, a terepismeret és a tájékozódási képesség is.

Fegyver- és optikai ismeretek

Ahhoz, hogy valaki mesterlövész lehessen, nagyon sok elméletet kell tanulnia: többek között fegyver- és optikai ismereteket, matematikai számításokat, képleteket. Ezután jön csak a gyakorlat. – Mindenkinek el kell készítenie a saját fegyverének a lőtábláját, ennek segítségével tudjuk pontosan beállítani a fegyvert a célpontra. Figyelembe kell vennünk a külső időjárási tényezőket, a szelet, a hőmérsékletet, a páratartalmat, a légnyomást. Ezeket fejben számoljuk ki, és határozzuk meg a segítségükkel a helyes irányt – mondta Pongó Endre András őrvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában