beruházás

2021.01.18. 06:34

Interaktív tárlat is várja majd a megújuló Oroszlányi Bányászati Múzeum látogatóit

Az elmúlt hetekben is sokat haladt az Oroszlányi Bányászati Múzeum fejlesztése, mely igazán látványos szakaszához érkezett.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Mike István múzeumvezető fogadott minket és kalauzolt körbe a volt XX-as akna területén. Különleges ez a múzeum, hiszen eredeti környezetében állít emléket az 1937-ben megindult oroszlányi szénbányászatnak és a szakma történetéről ad méltó áttekintést, gépi berendezésekkel, valamint bányászati relikviákkal. A helyszínen már nyár vége óta folyamatosan zajlanak a munkálatok, hogy a XXI. század kívánalmainak megfelelő látványosság jöjjön létre, és méltán szerepeljen a Vértes turisztikai kínálatában.

Elsőre leszögezhetjük, ütemterv szerint halad a bányászati múzeum fejlesztése, mely már igazán látványos szakaszhoz érkezett. Ottjártunkkor láthattuk a leendő fogadóépületet, amelynek további terveiről is váltottunk néhány szót. A tetőszerkezet építése és a régi portaépület nyílászáró cseréi folyamatosak. A volt kompresszorház – ami fedett rendezvénytérként is funkcionál majd a jövőben – új lemezfedést kapott, a régi palatetőt eltávolították. Ezután a faléz épületben zajlanak a belső glettelési munkálatok, valamint elkezdték a fűtési rendszer kiépítését is.

Mike István elújságolta azt is, hogy hónapok óta zajlik az interaktív tárlat és az új kiállítótér kialakítása az Oroszlányi Bányászati Múzeumban. A dolgozók folyamatosan újabbnál újabb meglepetéssel szeretnének kedveskedni a bányászat kedvelőinek. Csakúgy, mint a „Szabotázs a bányaüzemben” szabadulószoba, ami a megnyitás óta beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Portálunk megtudta, hogy az új „játék” is kimondottan bányászati jellegű, a régi közműalagutakban játszódó, bányamentős hangulatot keltő attrakció lesz, amely a tervek szerint egybeesne a jelenleg is zajló fejlesztés befejeztével, ami 2021 végére várható.

A vezetővel beszéltünk a látogatottsági kedvről is. Az elmúlt években készült statisztika szerint körülbelül 10 ezren lépték át a múzeum küszöbét évente, így az idei kimutatással teljesen elégedett Mike István. Jöttek hozzájuk nyugdíjas csoportok, bejelentkeztek iskolások és a bányász szakma hívei és szerveződései is gyakran látogatják meg a múzeumot. Ugyan az adatokon jól látható a pandémia hatása – a múzeum márciustól júniusig bezárt, novemberben pedig ismét leállt – még így is csaknem hatezer látogató fordult meg 2020-ban. A fejlesztés nettó 640 millió forintos, főként kormányzati támogatásból és uniós pályázati forrásból valósul meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában