történelem

2021.01.31. 15:45

II. világháborús bombatalálat is nehezíti a Bazilika időkapszulájának felnyitását

Az esztergomi Bazilika kupolájából kiemelt időkapszula felnyitása akadályokba ütközött, így a 170 éves múltat rejtő henger tartalma később láthatja meg a napvilágot.

Pöltl Zoltán

Forrás: Facebook/Völner Pál

Ahogy arról már beszámoltunk, Időkapszulát emeltek ki a Bazilika tetején lévő keresztből. A különleges eseményről Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője január 29-én adott hírt közösségi oldalán.

Pénteken még úgy tűnt, hogy a kapszulát napokon belül megnyithatják, hogy kiderüljön mit üzentek az utókornak a több, mint 170 ezelőtti építtetők. A fémdoboz felnyitásával kapcsolatban Török Csaba, a főszékesegyház plébánosa pár nappal később ugyanakkor arról tájékoztatta portálunkat, hogy az időkapszulával nehézségek adódtak. Mint kifejtette, ez egyrészt abból adódik, hogy a fémdoboz 176 éves, s ezért anyaga olyan szinten kristályosodott, hogy nem lehet roncsolás nélkül hozzáférni a tartalmához.

Másrészt a II. világháborúban egy repesz is komoly sérülést okozott benne (a kupola és a kereszt több találatot kapott), ami tovább nehezíti a feltárást. A plébános hozzátette: február elején röntgen- és esetleg CT-vizsgálatok következnek. Ezek eredményeinek ismeretében tudják a restaurátorok meghatározni az időkapszula vizsgálatának, kinyitásának további folytatását.

A főszékesegyház felszentelése 150. évfordulójára kiadott, a Bazilika építésével kapcsolatos több tudományos tanulmányt tartalmazó emlékkönyvben Beke Margit egyháztörténész is ír időkapszuláról. S bár konkrétan nem így nevezi, de egy helyen azt olvashatjuk tőle, hogy például a főszékesegyház északi harangtornya keresztjének felszentelésekor „a kereszt golyójában zárta az esztergomi megyének név és könyvtár lajstromát, főpásztori okleveleket és az akkor használatos pénzeket.” Tehát az esztergomi Bazilika több, mint 170 éves története továbbra is titkokat rejt, melyek egyikéről a remények szerint hamarosan fellebbenhet a fátyol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában