ismeretanyag

2021.01.24. 12:00

Hulladék az őskorban is létezett, a Tatabányai Múzeumban kiderül, mit kezdtek vele

A Tatabányai Múzeum igen sokszínű, érdekes, több korosztályhoz szóló interaktív kiállítás megnyitójára készül Metamorfózis – S a mi unokáink mit fognak látni? – a hulladék metamorfózisa címmel. A járvány miatt január végétől az online térben lesz látható a program.

Sugár Gabi

Nagy izgalommal készülnek a múzeum munkatársai az állandó kiállításukhoz kapcsolódó időszaki tárlatra. Az uniós támogatással megvalósuló projekt igen összetett: óvodásoknak meghirdetett kreatív pályázat mellett kiállítás és előadássorozat is kapcsolódik hozzá.

– Szeretnénk érzékeltetni, hogy milyen jövő vár ránk, ha nem vigyázunk a környezetünkre – mondta Kisné Cseh Julianna, a Tatabánya Kultúrájáért-díjas történész-főmuzeológus. – A téma érinti a fiatalokat, fogékonyak is rá, ezért volt fontos, hogy már a legkisebbeket is megszólítsuk. Pályázatot hirdettünk a város óvodásainak, hogy készítsenek újrahasznosítható hulladékokból különleges tárgyakat. Így számtalan megoldást hozott a WC-gurigák, a PET-palackok, a gyűrött csomagolópapírok és a fogkefék „reinkarnációja”.

Hogyan kezdődött?

– Próbáljuk majd szemléltetni, hogy a különböző történelmi korokban mit jelentett a szemetelés, mikor jelentek meg a visszafordíthatatlan károkat okozó folyamatok – hangsúlyozta Kisné Cseh Julianna. – Az óvodások kis alkotásai mellett a gyermekek kiállítóterében lesznek műtárgymásolatok, amelyeket megfoghatnak, vagy akár haza is vihetnek. Megmutatjuk, hogy milyen volt a szemét például a paleolit korban.

Amíg az anyagokat nem alakította át az ember, teljes szimbiózisban élt a természettel és nem volt hulladék. Később a pattintások, csiszolások a szerves anyagok átalakításával jártak, az itt lehulló darabok könnyen visszaépültek a természetbe. Később készültek agyagedények, üvegtárgyak, és bár ez utóbbi a legnehezebben bomlik le, de nem bántja a környezetet. Ezek pozitív példák.

A műanyaggal elárasztott világ azonban már negatív módon befolyásolja a Földet. Hatalmas tablók mutatják majd, hogy hol ronthattuk el. A folytatás azonban már rajtunk múlik – tette hozzá.

A weboldalon szavazást indítanak, amelyik kis alkotás a legtöbb lájkot kapja, készítője jutalomban részesül. A projekt másik eleme a kiállítás lesz, amelynek megnyitója várhatóan január végén látható az online térben. A tárlat anyaga több szempontból is formabontó.

– Különleges, mert a régészeti, történeti emlékek mellett napjaink, vagy a közelmúlt használati tárgyai is helyet kapnak a tárlaton. Arra keressük a választ: mikor és hol fogható meg az az emberi tevékenység, ami visszafordíthatatlan károkat, sebeket okozott a természetben? Ugyanakkor formabontó lesz abban az értelemben is, hogy egyszerre több korosztálynak készül. Az óvodások, kisiskolások érdeklődését nekik szóló installációs elemekkel, kiállítási tárgyakkal, a korábban beküldött saját alkotásaikkal igyekszünk a témára irányítani. Őket két kedves alak vezeti, a mosolygós napocska mutatja a hulladék helyes, a szomorú a helytelen útját, kezelését. A kiállítás alsó része szól nekik, felette szerepelnek majd a szüleiknek, nagyszüleiknek szóló információk. Mindez kapcsolódik az állandó kiállításunkhoz, így tetten lehet érni a korokat, a szemét alakulásának hátterét.

Kisné Cseh Julianna elmondta: számtalan különleges megoldás született (Fotó: Sugár Gabi / 24 Óra)

A tárlat nemcsak a múltat kutatja. Megpróbálnak választ találni arra is, hogy mit tehetünk most és a jövőben a természeti és épített környezetünk védelme érdekében.

– Kikértük a felnőttek és a gyermekek véleményét a szabadegyetem előadásainak témáiról is, ez alapján állítottuk össze a nyolc alkalom tematikáját. Szó lesz többek közt a víz jelentőségéről, az Által-ér történetéről, védelméről, magáról a vízkészlet megóvásáról, a környezettudatos magatartásról, a tatabányai ipar szerkezetváltozásáról és az elért környezetvédelmi eredményekről, a környezetszennyezés dobogósairól: a műanyagról és a textilről, a pazarlásról. Az előadások lebonyolítását a járványhelyzet miatti korlátozások után szeretnénk megvalósítani, hogy legyen lehetősége az érdeklődőknek kérdéseket is feltenni – részletezte a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában