örök legendák

2021.01.09. 11:30

Szívszorító Omega-emlék Esztergomból: űrruhában zúzta Benkő László és Mihály Tamás

A billentyűs Benkő László és a basszusgitáros Mihály Tamás elvesztése szomorú apropója egy 41 évvel ezelőtti esztergomi Omega-koncert felidézésének. Az emlékezés ugyanakkor oldhatja a gyász fájdalmát a zenekar rajongói számára. Az 1979. augusztus 21-i fellépésen a banda űrrock korszaka csúcslemezét, a Gammapolisz című albumot mutatta be a Komárom megyei közönségnek, hatalmas sikerrel. Szubjektív visszaemlékezés.

Pöltl Zoltán

Forrás: Beküldött

2020 több szempontból is különösen nehéz volt az Omega együttes rajongói számára. A zenekar két oszlopos tagja, Benkő László és Mihály Tamás súlyos betegséggel való küzdelem végén elhunyt. A gyászban sok különleges érzés is vegyül, az Omega történetében már nem először adódik olyan pillanat, amikor úgy tűnhet, valamiféle felső rendezőelv mentén történtek a dolgok. Az együttes ugyanis a két alaptag elvesztésével szinte egy időben, november végén jelentette meg Testamentum című, mondhatni, keresztényhitvalló üzenetekkel teli lemezét.

Megyénk Omega-rajongóiból az 50 pluszos nemzedék kivételesen szerencsés tagjai örömmel mondhatják el magukról, hogy ott voltak, amikor az Omega 1979-ben fellépett Esztergomban. A koncert helyszíne is különleges volt, mely nem volt más, mint az akkor városi tanács, jelenleg városháza épülete, melynek udvara alkalmas volt egy több ezer fős rockkoncert befogadására.

Itt ebben az időben kertmozi működött, így az egykori kuruc generális palotájával körülvett kisebb tér amolyan kipróbált helyszínnek számított. A zenekar ez idő tájt egy csaknem kétéves koncertturné-sorozat részeként látogatta meg a királyvárost. Az 1977-ben indult széria idején, mely az O­mega space rock korszaka volt, olyan legendássá vált albumaik anyagával léptek fel, mint az 1977-es Időrabló, az 1978-as Csillagok útján és az 1979-ben megjelent Gammapolisz.

Az esztergomi koncert igazi magyar rocktörténeti csemege volt, az Omega vendégzenekaraként az első nagylemeze megjelenése előtt álló Hobo Blues Band lépett fel. Az esztergomi Omega-koncerten a banda főként a Gammapolisz lemez anyagából játszott, melyen olyan mára rockhimnuszokká nemesedett dalok találhatók, mint például a Nyári éjek asszonya, a címadó Gammapolisz, az Őrültek órája vagy az Ezüst eső.

A banda – Kóbor János énekes, Debreczeni Ferenc dobos, Mihály Tamás basszusgitáros, Benkő László billentyűs és Molnár György gitáros – egységesen „űrhajós” ruhában, ezüstösen csillogó azbeszt kezeslábasban és az asztronauták jellegzetes viseletét utánzó motoros bukósisakban állt a színpadon.

A lenyűgöző előadást a városháza udvarát körülvevő háztetőkre épített berendezésekről fellőtt lézershow-val, a színpadot elborító gomolygó füstfelhővel, illetve a fináléban egy gigantikus méretű műanyag gömb közönség fölé eresztésével fokozták. A koncertet egy különleges gitárpárbajjal koronázták meg, melyet az Omega gitárosa, Molnár György Bencsik Sándorral, a P. Mobil akkori muzsikusával vívott.

Cenzúrázták az Omegát

Az 1979-es Gammapolisz album címadó dala a korabeli cenzúra miatt is emlékezetes, de mára rocktörténeti extrává szelídült. A szerzemény szövegét, Várszegi Gábor álnéven Bródy János írta. A dal egy sora így szól: „Oly hosszú volt a 33 év…” A dalt 1978-ban rögzítették, ami 33 évvel volt az akkor „felszabadulásnak” nevezett 1945-ös szovjet megszállás után. A cenzúra miatt így a sort az „Oly hosszú volt a 23 év”-re kellett változtatni, így viszont az 1979-es megjelenés miatt (1979 – 23 = 1956) a dalt nem játszotta le az állami rádió.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában