gyász

2021.01.29. 19:47

Elhunyt Lőrinczy Margit, Tatabánya szeretett Gitta nénije

84 éves korában érte a halál a József- és a Bárdos-iskola egykori szeretett karnagyát.

Kemma.hu

A karnagy évtizedekig a tatabányai zenei élet lelke volt

Forrás: Facebook/Schmidt Csaba

A hírt Schmidt Csaba, a Tatabányai Szakképzési Centrum kancellárja osztotta meg " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Facebook-oldalán. Mint posztjában írja, személyesen érinti a gyászhír, és meghatóan búcsúzott a tatabányai karnagytól. :

„Isten Veled Gitta néni! Józsefes és bárdosos diákként is tanított Gitta néni, akinek lelkesedése, zeneszeretete az évek alatt mit sem változott. Szívvel-lélekkel építette mind a gimnáziumi énekkart, mind a Bárdos Lajos Vegyeskórust. Minden tanítványának segített a gondjai megoldásában. Nem voltam olyan Gerecse 50-en, ahol ne találkoztam volna vele. Szinte hihetetlen, hogy magával ragadó lelkesedével nem találkozhatunk többet. Biztos vagyok benne, hogy Gitta néni sokuknak adott erőt a mindennapok nehézségeinek átvészeléséhez is. Nagyon fog hiányozni, hogy „bátorítsa szívünk álmát”!”

Lőrinczy Margit 1936. június 23-án született a romániai Csákigorbó, 1947-óta él Magyarországon. Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár és karvezető tanszakán végzett, Bárdos Lajos is tanította.

A karnagy évtizedekig a tatabányai zenei élet lelke volt (Forrás: Facebook/Schmidt Csaba)

Gitta néni hosszú évtizedeken keresztül a tatabányai zenei élet meghatározó alakja volt. 1959 és 1991. között, vagyis a nyugdíjazásáig tanított a József Attila Általános Iskolában., az iskola kórusa is az ők keze alatt működött. Volt hogy az Év kórusa díjat kapták meg, de még rádiófelvételen is voltak.

A József után a 2001-ig a Bárdos Gimnázium kórusát vezette, ahol volt, hogy százharminc fős volt a csapat. 2001-2002 között a Tatai Concerto Zeneiskola szolfézstanára volt. Ezekentúl 1994-2010. között a Bárdos Lajos vegyeskar karnagyaként vitte sikerre a kórust.

A zene mellett nagy szenvedélye volt a túrázás: idős korában is végigjárta a Gerecse 50 teljesítménytúrát is. Mint egy korábbi interjújában mesélte: egy időben társasággal járt, de egy ideje egyedül a saját tempómban ment.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában