könyv

2021.01.10. 16:50

Egy levelibéka kalandjai révén ismerhetjük meg a komáromi Rüdiger-tavak élővilágát

Nemrégiben jelent meg Fiknerné Sulcz Ágnes Rüdiger Mesék című könyve. A természetvédelemben jártas alkotó a Rüdiger-tavak gazdag élővilágát mutatja be kötetében kicsiknek és nagyoknak.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Beküldött

– A mesekönyv ötlete több szálon ered – mondta el portálunknak Fiknerné Sulcz Ágnes. – Az egyik szál az, hogy hosszú évekig éltünk a Rüdiger-tavak mellett, így családommal nagyon sok időt töltöttünk a tóparton. Közben bőven volt alkalmunk megfigyelni gyermekeimmel az itt előforduló, különösen gazdag és érdekes élővilágot.

Az évek során nagyon sok fajt sikerült azonosítania, köztük ritka fajokat is, amelyek jelentős része védett vagy fokozottan védett. Megfigyelései alapján elmondható, hogy a komáromi Rüdiger-tavak élővilága a városi horgásztavakhoz képest jóval sokszínűbb és fajgazdagabb.

A madárvilágot tekintve az elmúlt évek során több mint ötven madárfajt sikerült megfigyelnie. Ennek egyharmada vízi vagy vízparti madár. Úgy gondolja, ezek a számok magukért beszélnek. Ezenfelül a kétéltűek, hüllők, halak, rovarok és emlősök is szép számmal képviseltetik magukat. Idén nyáron információs táblákat is helyeztek ki a tavakhoz, így az erre járó emberek kicsit jobban megismerhetik a Rüdiger-tavakat.

A könyvben szereplő történetek főhőse Tóbiás, egy kis zöld levelibéka, akinek ebihal és béka korában is sok izgalmas kalandban van része. Ágnes hangsúlyozta, bár mesevilágba kalauzolja olvasóit, az ismeretterjesztést is fontosnak tartja. A történetek helyszínei a Rüdiger-tavak vidéke, szereplői a vízben és vízparton a valóságban is előforduló élőlények. Igyekezett valamennyi élőlénycsoportot szerepeltetni a történetekben a növényektől kezdve a halakon, rovarokon, kétéltűeken, madarakon át egészen az emlősökig. Ezenfelül egy mese a tavak kialakulásával ugyancsak foglalkozik.

Saját maga készítette az illusztrációkat is, célja az élethű ábrázolás volt. A mesekönyvhöz kapcsolódóan készített egy kis foglalkoztatót is, amelyben a gyerekek kedvükre alkothatnak és próbára tehetik tudásukat. Így van visszacsatolás a szülőknek arról, hogy a mesékből mennyire ismerték meg a kicsik a Rüdiger-tavakat.

Szakértő

Ágnes lassan húsz éve dolgozik környezetvédelmi szakértőként. Fő szakterülete az ipari környezetvédelem, azonban a természetvédelem is mindig fontos volt számára. Ezért aktívan közreműködik természetvédelmi projektekben, ismereteit szeretné átadni a fiatalabb generációnak. Ez a mese gondolatának másik ihlető eleme, hiszen két kislányával sok mesét olvasnak. Tulajdonképpen az ő ötletük volt, ha már ennyire jól ismerik a tavakat, írjanak róla meséket, hogy más gyerekek is megtudhassák ezt a sok érdekességet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában