fejlesztés

2021.01.19. 06:58

Bencsik János: új szakaszokkal bővülhet a Tatai-medence kerékpárút-hálózata

Bencsik János országgyűlési képviselő bejelentette, hogy Vértesszőlősön bringás központ épül, a Tatai-medence kerékpárút-hálózata új szakaszokkal bővülhet.

Kemma.hu

Forrás: Facebook/Bencsik János - A Tatai medencéért

Bencsik János miniszterelnöki biztos, országgyűlési képviselő közösségi oldalán " target="_blank" rel="noopener noreferrer">számolt be arról, hogy új szakaszokkal bővülhet a Tatai-medence kerékpárút-hálózata.

Mint posztjában írja a képviselő, kezdeményezésére a kormány döntött arról, hogy hogy új látogatóközpontot épít a vértesszőlősi előember-telepen. A látogatóközpont szerves részeként jön létre a kerékpáros turizmus észak-dunántúli központja, melyben tisztálkodási és átöltözési lehetőség, kerékpármosó, kerékpárkölcsönző szolgálja majd a bringásokat.

Hozzátette, hogy az épülő látogatóközpont bekötésre kerül az Által-ér völgyi kerékpárútba, továbbá két új szakasz is megépítésre kerül. A képviselő kiemelte, hogy a lehetséges nyomvonalakról egyeztetnek Baj, Vértestolna és Vértesszőlős polgármestereivel, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Nemzeti Múzeum, a Madártani Egyesület, továbbá az állami erdészet képviselőivel.

Bencsik János posztjában részletesen kitért arra is, hogy a lehetséges két nyomvonal hol haladhat. Az egyik nyomvonal a látogatóközpont, valamint a baji Esterházy-pince között fog megépülni a Szent-András dűlő nyomvonalán. A Magyar Falu Program keretében már az idén megépül Bajon a falu és a Szőlőhegy közötti kerékpárút, továbbá megkezdődik a falu főutcájának az átépítése, melyen felfestéses kerékpársáv kerül kialakításra. Tatán megépül a Baji úti kerékpárút. Ezzel létre jöhet egy kisebb aszfaltozott – országúti kerékpárral is járható – kör, mely az Által-ér völgyi kerékpárútból indul és oda is tér vissza.

A másik nyomvonal a Gerecsén át Vértestolnáig – alapvetően stabilizált kőzúzalékos burkolattal -, az erdészeti út nyomvonalán jöhet létre, mely csatlakozik majd a Tardos és Agostyán között megépülő erdei kerékpárúthoz. Ez a szakasz elsősorban trekking kerékpárokkal lesz járható. Agostyánon keresztül ez is visszatér majd az Által-ér völgyi kerékpárútba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában