áldozatok

2021.01.07. 06:59

A sortűz áldozataira emlékeztek Tatán

Szűk körben tartottak megemlékezést az 1945-ös sortűz áldozataira Tatán.

Sz. D. K.

A tatai és szomódi elöljárók a kopjafánál

Forrás: tata.hu

Az idei esztendőben a járványügyi előírásokra való tekintettel szűk körben, Michl József polgármester, Purgel Zoltán és Rigó Balázs alpolgármesterek, dr. Horváth József jegyző és Cellár József, Szomód polgármestere részvételével emlékeztek meg az 1945-ös sortűz áldozatairól Tatán– számol be az eseményről a város honlapja, a tata.hu.

A tatai és szomódi elöljárók a kopjafánál
Fotó: tata.hu

Leírják, hogy 1945. január 3-án gyilkolták meg a városuktól nem messze található Dunaszentmiklós közelében a Magyarországot megszálló Vörös Hadsereg katonái azt a huszonhat környékbeli civilt, akiket egy nappal korábban ejtettek fogságba, miközben a későbbi áldozatok épp a német csapatok által felszabadított agostyáni szovjet fogolytáborból próbáltak hazajutni.

Emléküket 1996 óta kopjafa őrzi a szomódi temető sírhantjai között, 2014 óta pedig kereszt és emléktábla jelzi értelmetlen és könyörtelen haláluk helyszínét a Dunaszentmiklós feletti erdőben. A tragikus eseményeket az a Jégbefagyott sikoly című könyv dolgozza fel, amelyet Tata önkormányzata 2019-ben adott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában