fő a biztonság

2020.12.15. 06:14

Mozgásfejlesztő központtal indítanák újra a dorogi sportéletet a járvány után

2021 sport és turizmus szempontjából is az újratervezés éve lesz. Szekér Zoltánnal, Dorogi Sportintézmény, illetve a Dorog és Térsége Turizmus Egyesület vezetőjével többek között arról beszélgettünk, hogy milyen programokkal, szolgáltatásokkal készülnek a járvány utáni időszakban.

Walczer Patrik

Forrás: Beküldött

– A járvány az élet minden területét átírta. Mit tapasztaltak a sport területén?

– Idén elsődleges feladatnak számított a koronavírus-járvány okozta egészségügyi és gazdasági típusú problémák kezelése, de a sport területére is negatívan hatott a járvány: a mérkőzéseket zárt kapuk mögött bonyolítják le, az egyéni sportolás is visszaszorult. 2021-ben szeretnénk, ha előtérbe kerülne a pandémia társadalmi hatása is, nekünk pedig felelősségünk van abban, hogy újraindítsuk a közösségi sportéletet.

– Hogyan és milyen programokkal készülnek az újraindulás időszakára?

– Úgy látjuk, hogy a közeljövőben az emberek biztonsága érdekében érdemesebb kisebb létszámú rendezvényekkel, eseményekkel tervezni. Ezért egy olyan koncepciót dolgoztunk ki, melynek lényege, hogy a kezdők és az újrakezdők számára is lehetőséget biztosítunk arra, hogy kipróbáljanak bizonyos mozgásformákat. A futók és kerékpározók esetében fiataloknak, illetve felnőtteknek szóló programokat is életre hívnánk, és rövid távok teljesítésével a mozgás örömét nyújtanánk az embereknek.

– Mivel szólítják meg a fiatalokat?

– Terveink között szerepel, hogy a helyi és térségi klubok közreműködésével, legalább 10 sportág bevonásával sportágválasztót tartunk a gyermekeknek, ezzel terelnénk őket vissza a mindennapi sportoláshoz. Az eseményt májusra tervezzük, de az egyesületekkel már hamarabb elkezdjük az egyeztetéseket. Továbbá szeretnénk egy teljesen új sportiránynak, az outdoor és extrém sportot kedvelőknek is mozgási lehetőséget biztosítani Dorogon. BMX-esek, gördeszkások, görkorisok készüljenek, hamarosan megszólítjuk őket!

– Nyáron felmérést végeztek, megközelítőleg hatszáz dorogi lakos fejezte ki a véleményét. Milyen következtetések vonhatnak le a kutatásból?

– Azt szeretném kiemelni a felmérésből, hogy magas fokú elégedettséget mutat a dorogi lakosság a dorogi sportolási lehetőségek kapcsán. Ettől függetlenül vannak bizonyos mozgásterületek, amelyeket még nem érintettünk, és igény mutatkozik rá. Továbbá kijelenthetjük, hogy a járvány első hulláma nem törte meg a sportolási kedvet, viszont a második hullám érkezésével már volt visszaesés, de ezt a télnek is betudhatjuk. Az idén nyáron mért sportolási aktivitási szintet szeretnénk megtartani, ennek érdekében úgy kell átalakítani a sportolási lehetőségeket, hogy egyszerre legyenek biztonságban és közösségben. Az átalakuló szokásokra pedig jó választ kell adnunk.

– A felmérés azt is mutatja, hogy kiemelkedő igény lenne mozgásos gyermekfejlesztő foglalkozásokra a városban. Milyen előrelépések történtek ez ügyben?

– Valóban, a 6–10 éves korosztályú gyerekek mozgáspedagógiai fejlesztésére kiemelten nagy igénye mutatkozik a szülők részéről. Terveink szerint 2021 márciusában három szakemberrel elindítjuk a Dorogi Mozgásfejlesztő Központot, ahol egyéni, illetve csoportos órákat tartanánk a Dorogi Sportcsarnok egyik speciálisan kialakított termében. Célunk pedig az, hogy a gyermekek vidám légkörben, szakmailag színvonalas foglalkozások alatt fejlődhessenek. A Sportintézmény az önkormányzat támogatásával nagy hangsúlyt fektet az új központ működésére.

– Térjünk kicsit rá a turizmusra, hiszen a járvány a sportnál is erőteljesebben érintette ezt a területet. Hogyan készülnek a járvány utáni „békeidőre”?

– Számítunk a turizmus újraindulására, és egy „lökésszerű” igényemelkedésre. Meg kell találnunk, hogy a jelenlegi helyzetben milyen eszközökkel tudjuk megszólítani a turistákat és hogyan tudunk nekik biztonságos körülmények között élményszerű szolgáltatásokat nyújtani. Dolgozunk azon, hogy megtaláljuk erre a megoldást. A látogatóközpontok esetében a térségben élőkre érdemes fókuszálni, és nem a távolabbról érkezőket kell elsődlegesen megcéloznunk. A megye lakóinak olyan élményeket kell kínálni, amelyek felveszik a versenyt Győr, Székesfehérvár vagy Budapest élménykínálatával. Érdemes az egyes intézményeket úgy működtetni, hogy ne csak egy-két órás, hanem akár egy egész napos, komplex kikapcsolódást nyújtsanak.

– Nagy reményeket fűznek a Dorogi TDM szervezethez tartozó lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Látogatóközponthoz. Miben rejlik az erőssége?

– Korunk nagy kihívása a klímatudatos életforma, erre a témakörre épül a lábatlani látogatóközpont. Jelenleg egy olyan pedagógiai programon dolgozunk, mely az élményt, a turizmust és az oktatást egyesíti, és az érdeklődők számára megfelelő stílusban közvetíthetjük a klímatudatossággal kapcsolatos üzeneteket. Szeretnénk, ha a fiatalok a tanulási folyamat révén felelősségteljes felnőttekké válnának, ehhez pedig segítségük az erdő- a vízvédelem, az ökológiai lábnyom és az energiafelhasználás témaköre is. A jövőben igen aktívak leszünk, szeretnénk együttműködni a Gerecse Natúrparkkal, illetve a környezetvédőkkel is.

Programkínálattal a versenyképes turizmus megteremtéséért

A tavasszal várhatóan újranyitó látogatóközpont mellett egy új kerékpárklub is új színt hoz Lábatlan és környékének életébe. Szekér Zoltán ezzel kapcsolatban elmondta, hogy márciusban a Dunamente Superior MTB Team keretén belül egy új kerékpárklub alakul Lábatlanon. A szervezet a környéken élők számára hétköznaponként sportolási lehetőségeket, hétvégente pedig a Gerecse térségét érintő túra­programokat kínál majd.

Hazánkban is egyre jobban utat tör magának az a felfogás, miszerint a szolgáltatásokat nem elszigetelt egységként kell működtetni, hanem hálózatba kell kapcsolni őket. A lábatlani sportklubra is nyugodtan tekinthetünk egy újabb szolgáltatásként, ami segítheti a térségi turizmus fejlődését.

Szekér Zoltán szerint a térséget turisztikai szempontból az mozdíthatja előre, ha az idelátogatók minél több vendégéjszakát töltenek el itt a környéken. Ehhez arra van szükség, hogy olyan programkínálattal álljanak elő, ami maradásra bírja őket. Bíznak benne, hogy a térség látogatóközpontjai, aktív programjai, és gasztrokínálata, mind-mind hozzájárul a versenyképes turizmus megteremtéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában