elismerték

2020.12.27. 07:19

Majd' 40 éve a gyerekekért él az Ezüst Turul Díjas óvodavezető

Csaknem negyven éve lépett az óvodapedagógia pályájára, 2000 óta intézményvezető-helyettes, 2013-tól pedig a Benedek Elek Óvoda vezetője. Az Ezüst Turul Díjak egyikét a város vezetősége idén Fátrai Zsuzsanna óvodapedagógusnak ítélte, aki személyes és közösségi sikereiről is beszélt nekünk.

Raffael Veronika

Fátrai Zsuzsanna és az Ezüst Turul-díj

Forrás: beküldött

Az ünnepi közgyűlés idén elmaradt, a hagyományosan az évértékelő ülésen kiosztott elismerésekről telefonon értesítették a díjazottakat. Tatabánya Megyei Jogú Város Közgyűlése az Ezüst Turul Díjat azok részére alapította, akik a város fejlesztése, szellemi értékeinek gyarapítása érdekében kimagasló teljesítményt nyújtottak.

Fátrai Zsuzsanna 1981 óta óvodapedagógus. Miután sikeres felvételi vizsgát tett az akkori Árpád Gimnázium és óvónői szakközépiskolában, szülei révén már fiatal korában kicsikre vigyázott.

Fátrai Zsuzsanna és az Ezüst Turul Díj (Fotó: beküldött)

– Balatongyörök említésére sokaknak felcsillan a szeme, nekem is szép emlékeim vannak a onnan. Korán belekóstolhattam a pedagógiai szakmába, a Tatabányai Szénbányák balatongyöröki üdülőjében táboroztattam gyerekeket, emellett dajkaként is tevékenykedtem az óvodai nyári szünetekben. 1981-től 1989-ig az Ötös óvodában voltam óvónő, onnantól pedig itt, a Benedek Elek Óvodában – emlékezett vissza az Ezüst Turul Díjas, aki szerint az intézményvezetői székig vezető út egymásra épülő szakaszok sora volt. A pedagógus több, mint harminc évet töltött el gyerekcsoportok óvónénijeként, melyre elmondása szerint nagyon büszke.

– Minden óvodapedagógus életében meghatározó az első csoportja. Az akkori gyerekekkel, akik most már felnőttek, nagyon jó kapcsolatot ápolok. Megismernek az utcán, egyeseknek a gyerekei járnak intézményünkbe. Vannak óvodásaim, akik a középiskolákból járnak vissza nálunk eltölteni az érettségi megszerzéséhez kötelező közösségi munkát. Ezek a legjobb visszajelzések arra, hogy valamikor valamit jól csináltam – mesélte Fátrai Zsuzsanna.

A Benedek Elek Óvodánál töltött idő alatt számos sikerre lehet büszke óvodavezetőként: többek között a „Kéz a kézben” elnevezésű örökbefogadási akció eredményeire is.

– Elsőként csatlakoztunk a „Kéz a kézben” elnevezésű örökbefogadási akcióhoz. Nagy öröm számunkra, hogy a Becton Dickinson Kft.-vel kerültünk kapcsolatba. Az eltelt időszakban évente támogatnak minket jelentős összeggel, mely által évről évre épül-szépül az intézményünk. Egy óvodában nem beszélhetünk tehetséggondozásról. Mi, pedagógusok a csirákat ültetjük el. Ahhoz, hogy a csíra elinduljon és növekedni kezdjen nekünk kell biztosítani az alapokat. Ezért is örülök, hogy 2018-ban a BD támogatásával egy égetőkemencét és egy mángorlóasztalt tudtunk beszerezni, mely segítségével a fazekas foglalkozások során számos kincset tettük időtállóvá – árulta el az óvodavezető. Hozzátette: az idei év sikere a támogatásokból vásárolt csakratál készletek.

– Egyre több a figyelemzavaros kisgyerek, a mai világban számos impulzus éri őket. Fontos, hogy az iskolában jól tudjanak teljesíteni, a hangtálak mindennapos használatával ezt készítjük elő.

2021-ben három kolléga 30 órás képzése valósulhat meg, utána nem csak nálunk, a városban és a járásban is tudnak előadni a környékbeli óvodáknak. Minden innováció beporzással terjed – mesélte. – Tehetséges, szakképzett kollégákkal dolgozom nap mint nap. Hálás vagyok értük, és köszönet illeti őket, amiért érdemesnek találtak engem a díjra. Ha a jövőbe tekintek, továbbra is az lesz a cél, hogy a gyerekeket jól képzett pedagógusok vegyék körül. Mindannyian a kicsikért vagyunk, az ő érdekeit tartjuk szem előtt. Ahhoz viszont, hogy valaki a pályán maradjon, mindig meg kell találni a mindennapos sikerélményt. Örülök, hogy egyre több a lehetőség, hogy a kollégák továbbképzéseken vehessenek részt – hálálkodott a pedagógus, aki elmondta: a világ változásaival az óvodákban dolgozóknak is lépést kell tartaniuk.

– A pedagógia és a gyerekek évről évre változnak. Alkalmazkodnunk kell, meg kell találni minden kisgyermekhez azt a kulcsot, amellyel bizalmat, sikerélményt és szeretetet adhatunk – emelte ki Fátrai Zsuzsanna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában