gyász

2020.12.03. 11:48

Elhunyt Csics Gyula, Tatabánya Kultúrájáért-díjas könyvtárigazgató

Csics Gyula tanárként és könyvtárosként is sokat tett a városért, az '56-os emlékeit rögzítő gyermekkori naplójából pedig film készült.

Kemma.hu

Tatabánya város közösségi oldalán tették közzé a szomorú hírt, miszerint december 3-án elhunyt Csics Gyula tanár, könyvtárigazgató.

Csics Gyula (1944. november 7–2020. december 3.)
Fotó: Tatabánya Megyei Jogú Város/Facebook

Csics Gyula az Eötvös Loránd Tudományegyetem történelem-orosz szakán végzett, majd a Vörösmarty Gimnáziumban, helyezkedett el, ahol két tanévet töltött. Ezt követően a Tatabányai Bányák Vállalatnál lett műszaki könyvtáros, később dokumentációs és igazgatási osztályvezető, majd titkárságvezető. Néhány szemesztert járt a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki Karára és a Veszprémi Vegyipari Egyetemre az 1970-es években. 1979-ben a Nemzetközi Számítástechnikai Oktatóközpontban rendszerszervezői, az ELTE-n pedig 1983-ban szakinformátori diplomát szerzett. 1994 és 2001 között a Vértesi Erőmű osztályvezetője és PR főmunkatársa volt.

2001-től tíz éven át volt igazgatója a tatabányai Városi Könyvtárnak. Nevéhez fűződik a könyvtár – benne a fiókhálózat – elektronikus adatbázisának létrejötte, a digitális írástudás szélesebb körben való terjesztése.

Gyermekkori naplója, melyet az 1956-os forradalomban írt, 2006-ban jelent meg, film is készült belőle. Rendszeresen járt író-olvasó találkozókra, missziónak tekintette, hogy a fiataloknak meséljen a forradalomról, minél kevesebb politikai és minél több nemzeti tartalommal megtöltve előadásait. A Városi Könyvtár igazgatójaként 2007-ben vette át a Tatabánya Kultúrájáért Díjat.

Címkék#gyász
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában