potyautas

2020.12.07. 14:00

Cuki videó: az Audi-gyárból mentett árva hódkölyöknél senki se élvezi jobban a simogatást

Egy kölyök hódot mentettek meg a dömösi állatmentők a győri AUDI gyár udvarából a napokban. A kaland izgalmát fokozta, hogy éjfél körül érkezett be a riasztás, így a kijárási tilalom alatt kelt útra a mentőcsapat. Hogy az állat hogyan került a kerítéssel teljesen lezárt területre nem tudni.

Goletz-Deák Viktória

Forrás: BirdMania - Madárpark és Vadmadár-mentőközpont

Fotó: Márton Vlad András

Kalandban a járvány alatt sincs hiány a dömösi BirdMania – Madárpark és Vadmadár-mentőközpontban. Szombaton éjfélkor érkezett be egy riasztás, miszerint a győri az AUDI gyárban találtak a telep közepén egy rossz állapotban levő hódot. A munkások megpróbáltak segítséget keresni, végül a dömösi természetvédelmi helyhez irányították őket. Márton András, a természetvédelmi menhely vezetője elmondta, hogy a nekik küldött fénykép, illetve a leírás alapján, egyértelmű volt, hogy egy fiatal eurázsiai hódról van szó, akinek még szülők mellett lenne a helye.

– Egy felnőtt eurázsiai hód 20-30 kilogramm, és 80-100 centiméter plusz farok hosszú. Az elmondottak alapján ez az „apróság” alig 10-15 kiló, és farokkal együtt sincs 100 centiméter. Sérülést nem látni rajta, mozgása is jó, de apatikus, lefekszik. A hódot biztonságba helyezték, én meg éjfélkor elindultam érte – mondta az állatmentő, aki kijárási tilalom miatt indulás előtt egyeztetett a hatósággal.

– A gyárhoz érve szakszerű ellenőrzés után, kísérővel beengedtek, majd átvettem a hódot. Együtt néztük a találókkal, hogy túl nyugodt. Bár az átrakás ellen határozott erővel, és nyűgös panaszkodással tiltakozott, utána egyből ernyedten lefeküdt. Sem az alma, sem a répa nem izgatta. Közben megtudtam, hogy az egyik raktár mellett bukkant fel, előbb menekült egy pár száz métert, majd elhasalt, feladta – mesélte András, aki előtt rejtély, hogy az állat hogy került a telepre.

– A gyár területén van két tűzívíz tároló, de ott nem találtak a fákon semmi rágás nyomot. A gyártelep kerítése pedig teljesen zárt, és a kamera felvételen sincs hód behatolásnak nyoma. Ráadásul ez egy gyerek hód, akinek a szülei mellett lenne a helye. Így felmerült annak az erős valószínűsége, hogy kamionnal, áru között érkezhetett, akár Európa másik csücskéből – vélekedett az állatmenhely vezetője, aki másnap állatorvoshoz vitte új védencét.

– Éva Schütz doktornő fogadott minket a Szentendrei kisállatkertben. Alaposabb átnézés során sem találtunk rajta semmi sérülést, erőnléte, kondija is jó. Azóta az étvágya is megjött és sokkal virgoncabb. A stressz miatt lehetett ennyire apatikus. Kapott antibiotikumot, majd egyesült erővel megnéztük, fiú avagy leány, illetve hogy alhasi részen is minden rendben van-e. Kiderült, hogy egy körülbelül egy éves hímmel van dolgunk. Hogy mi lesz a sorsa egyelőre nem tudjuk, egy pár hét múlva már bátrabban mérünk tervezni. Neve még babonából nincs, de a Quattro a legesélyesebb – árulta el az állatvédő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában