előnyök

2020.11.21. 15:07

Völner Pál szerint Esztergom is nyer azzal, ha a Várhegy az egyházhoz kerül

Az esztergomi Várhegy tulajdonjogának átadását célzó módosító törvényjavaslat november 19-én terjesztette be a Parlament elé Völner Pál országgyűlési képviselő, akit a hosszú évszázadokon át az egyház tulajdonában lévő terület átadásának okairól kérdeztünk.

P. O. Z.

– Közös célunk, hogy Esztergom amellett, hogy visszanyerje egykori pompáját és rangját, egy a XXI. századi kihívásoknak is megfelelő, a belföldi és külföldi turisták számára egyaránt vonzó város legyen, míg a lakói számára egy igazán élhető otthonként is szolgáljon – mondta el a Kemma.hu-nak Völner Pál, Esztergom és térsége országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese azzal a módosító indítvánnyal kapcsolatban, amely értelmében a Várhegy bazilikán kívüli része is a katolikus egyház tulajdonába kerül. Mint mondta, a változtatás is ezt célozza.

Azzal, hogy a Várhegy újra az egyházhoz kerül, egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a nemcsak a város és a környező települések, hanem az egész nemzet számára is büszkeséget jelentő helyek és intézmények üzemeltetése és fejlesztése

– mondta el a képviselő. Példaként említette, hogy így például kialakíthatnak majd egy olyan belépőjegy-rendszert, amellyel a városba látogatók kedvezőbb anyagi feltételek mellett járhatják végig a látnivalókat, anélkül, hogy ez bármiféle pénzügyi kiesést okozna a létesítményeknek.

Völner Pál arról is beszélt, hogy a tulajdon átadása rövid távon nem jelent változást: a terület és az ott található helyek ugyanúgy látogathatóak lesznek, a tervezett fejlesztések pedig folytatódnak – így például a Vitéz János studiolo rekonstrukciója is.

Az esztergomi Várhegy tulajdonjogának átadása sok előnnyel jár majd (Fotó: P. O. Z. / 24 Óra)

– Ugyanakkor már középtávon is előnyökkel számolunk. A célszerűbb üzemeltetés, a teljesen összehangolt fejlesztési tevékenység egyfajta garancia arra, hogy az idegenforgalom erősödéséhez is hozzájárul majd a változtatás. Ennek pedig egyenes következménye, hogy pár év múlva új munkahelyeket is biztosít majd az immár a katolikus egyház tulajdonába került Várhegy – fejtette ki a miniszterhelyettes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában