elemzés

2020.10.23. 06:11

Tovább nő az ára az újépítésű házaknak Tatabányán

Úgy tűnik, a koronavírus-járvány elkerülte az új építésű lakóingatlanok piacát Tatabányán. Miközben ugyanis – részben a koronavírus-járvány hatására – a használt lakások árának emelkedése idén megállt Komárom-Esztergom megye székhelyén, az új lakások és házak ára tovább növekedett – derül ki az ingatlan.com összefoglalójából. 

Várvizi Tamás

Fotós: Kálmándy Ferenc

Fotós: Kálmándy Ferenc

A portál elemzése szerint az átlagos négyzetméterár 475 ezer forintra nőtt a megyeszékhelyen, ami az egy évvel korábbi 437 ezer forintos átlagárhoz viszonyítva csaknem 9 százalékos drágulást jelent az új lakóingatlanok piacán.

– Nem állt meg az új lakások és házak drágulása az elmúlt időszakban. A megyeszékhelyen tervezett fejlesztések és beruházások révén egy itteni ingatlan ma is jó befektetésnek számít. Éppen ezért folyamatos a kereslet az új lakásokra, amit az is mutat, hogy jelenleg mindössze alig kéttucatnyi szabad lakás jelenti a kínálatot – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Annak, aki új építésű ingatlant szeretne, de a szűkös kínálat miatt nem talál megfelelőt, reális alternatívát nyújthat a sajáterős-építkezés. Ugyanakkor figyelembe kell venni, hogy az építési telkek ára is emelkedett a megyeszékhelyen, igaz, itt sokkal nagyobb a kínálat, mint a kész, vagy már készülő lakásokból. Az elemzés szerint a Tatabányán elérhető lakóövezeti és külterületi telkek átlag­ára szeptember végén csaknem 15 millió forintot tett ki, míg egy évvel korábban alig 10 millió forint volt. Ez jelenleg 10 ezer forintos átlagos négyzetméter­árat jelent.

– Bizonyos mértékű önerővel, az állami támogatásokkal és hitellel számolva azonban még így is valószínűleg egy nagyobb otthonba tud költözni a család, mintha kész lakást vásárolna egy vállalkozástól. Ráadásul ilyenkor a saját igények is jobban érvényesülhetnek.

Segíthet a kedvezményes lakásáfa is

A portál szakértője megjegyezte, az építkezéseknek ismét lendületet adhat az 5 százalékos lakásépítési áfa, amelynek visszavezetését a közelmúltban jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a készülő új otthonteremtési program részeként. Balogh László szerint az új lakásokra vonatkozó áfacsökkentés bejelentése a lakásépítések szempontjából nagyon időszerű volt, ráadásul a lakásdrágulást is megfékezheti Tatabányán – véli a szakértő.

Koronavírus - térségi hírek

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában