látványosság

2020.10.21. 09:15

Itt keringett a Nohab

A hétvégén megyénk több vasútállomásán is rengetegen vártak arra, hogy felbukkanjon a Közép-dunántúli Keringő nosztalgiavonat. Komáromban például már jóval a menetrendben jelzett időpont előtt sokan toporogtak fényképezőgéppel, telefonnal a kezükben az ötödik vágány mellett.

Kovács László

Komáromban is rengetegen vártak arra, hogy láthassák és fotózhassák a Nohabot, illetve a nosztalgiavonatot

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

Szeptember után az elmúlt hétvégén ismét nosztalgiavonat bukkant fel megyénkben. Másfél hónappal ezelőtt a kilencvenhat éves, 424 009-es pályaszámú Nurmi gőzmozdony vontatta szerelvénnyel látogathattak Esztergomba a Gőzfelhős kirándulás résztvevői, most pedig szűkebb hazánk több vonalán is keringett a Közép-dunántúli Keringő vonat. Ezúttal a legtöbbet a Balaton-parti vonalakon „foglalkoztatott” M61-es, szépen felújított Nohab dízelmozdony húzta maga után a kocsikat. A szerelvény a mozdony mellett egy villamos fűtő-, egy étkező-, két első osztályú-, valamint négy másodosztályú kocsiból állt.

Komáromban is rengetegen vártak arra, hogy láthassák és fotózhassák a Nohabot, illetve a nosztalgiavonatot (Fotó: Kovács László / 24 Óra)

A vonat a keringőt a budapesti Nyugati pályaudvaron kezdte, majd a 2-es vonalon előbb átkelt a Dunán, majd a Pilisen, közben áthaladt a Kopár-hágói alagúton, mely 780 méteres hosszával a Hazánk leghosszabb vasúti alagútja cím viselője. A Nohab Dorognál balra vette az irányt, és a 4-es vonalon, a Duna mentén gurult végig Almásfüzitőig. Innen, az 1-es vonalra áttérve Komáromba tartott, ahol a mozdony „körbejárt”, majd fél órás pihenő után délre vette az irányt, és az idén 160 éves, Komáromot Székesfehérvárral összekötő 5-ös vonalon zakatolt tovább Mórig. Itt az utasok szabad program keretében fedezhették fel az Ezerjó városát. Innen Székesfehérvár, Pusztaszabolcs, Kelenföld, majd a Nyugati pályaudvar voltak a következő megállók.

Az egész napos kirándulás során az utasoknak megyénkben Lábatlanon, Süttőn, Almásfüzitőn, Komáromban, Nagyigmánd-Bábolnán és Bakonysárkányon volt lehetőségük leszállni a vonatról, és tíz perc alatt készíteni néhány fotót. Ezekre a pillanatokra nem csak az utasok vártak, a fenn említett településeken élők közül is sokan mentek ki az állomásra és örökítették meg képeken a mozdonyt, illetve a napjainkban már ritkán látható kocsikat.

Decemberben gőzös is érkezik

A MÁV Nosztalgia Kft. tervei szerint az idén még egy alkalommal indítanak olyan nosztalgiavonatot, amely áthalad megyénken is. Amennyiben Győrben megtartják a karácsonyi vásárt, akkor december 6-án elindítják az Arrabona Advent Expresszt. Ekkor valószínűleg ismét Nurmi dolgozik meg, az utasok pedig muzeális fapados vagy párnás kocsikban utazhatnak majd. Az útnak eddig egy biztos résztvevője van: a Mikulás. A vonat Budapest és Győr között Budapest-Kelenföld és Komárom állomásokon áll meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában