nosztalgia

2020.10.17. 15:30

Már csak szellemvonatok járnak a 44 éve felszámolt annavölgyi vasútvonalon (Videó, fotók)

Gazzal benőtt vasúti sínek, régi rozsdás korlát és lakhatási célra átalakított állomásépületek. Mindössze ennyi maradt meg a Tokod-Annavölgyi bánya-Sárisáp mellékvonalból, melynek nyomvonalát négy keréken jártuk végig.

Walczer Patrik

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

– Jól időzítettünk, jön is egy mozdony – mutatott rá Faragó Ferenc, alkalmi idegenvezetőm a tokodi vasútállomás peronján állva az Esztergom-Kertváros felől közeledő járműre, majd felidéztük a múltat.

– 1892. július 16-án ellen­őrző bizottság járta be a vonalat, majd három nappal később megindult a közlekedés – mondta, miközben a MÁV központi levéltárából, a tokodi önkormányzattól származó iratok másolatait és archív fotókat mutatott.

Ezután útnak indultunk. Kátyús, poros úton közlekedtünk, macskakővel csak az átjáró előtti és utáni szakaszon találkoztunk. Az elszáradt, szinte feketévé vált napraforgók mellett ellenőriztük a régi váltót, majd szóba került, hogy két éve még járt erre egy szerelvény, azóta vonatot erre senki sem látott.

A sínek oldalán jól látható a „Diósgyőr” felirat, a vágányt pedig a XIX. század végén, a Duna medréből kikotort kavics­ágyazatba építették bele. A sínpár innen a rozsdás kapu mögé futott be. A műszerfalra helyezett laptopon kisvártatva megszólalt egy kellemes női hang: „Tokod-felső következik! Nächster halt, next stop Tokod-felső!”. Fékeztünk, majd megálltunk az egykori állomásépület előtt. A régi, kopottas piros pad emlékeztetett arra, hogy egykor bányászok vonatoztak nap mint nap erre. Kiderült az is, hogy Faragó Ferenc egy vasúti szimulátorban lemodellezte az egész vasútvonalat, ehhez pedig hozzá tartozott a Nyugati pályaudvar felé közlekedő vonatokon megszokott hangosbemondó a soron következő állomásról.

Az Únyi-patak mentén az egykori vasúti töltésen kijárt földúton gurultunk végig. El is képzeltem, hogy a dombok között zakatoló szerelvények utasai mindig feltöltődtek a zöldellő táj láttán.

– Ez a régi szénbuktató maradványa. Onnan fentről öntötték az itt lent álló vagonokba a szenet – mutatta Faragó Ferenc a régi felvételt az ebszőnybányai állomáson.

Talán ez volt az utolsó látványos emlék. Az 1976. augusztus 1-én bezárt vonalra Annavölgynél még némi töltés, betonkerítés és a fatelepig vezető vágány átjárójának nyomai is emlékeztettek. Hála a tokodi vasútrajongónak – aki évekig végzett kutatómunkát –, a felszámolt mellékszárny története nem múlik el nyomtalanul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában