2020.10.01. 16:22
Elképesztő ízek születtek a tizedik Esztergomi Lecsófesztiválon
Tizedik alkalommal rendezték meg szombaton a Rugby Club Hostelnél az Esztergomi Lecsófesztivált, melyen a legtöbben a hagyományos receptre esküdtek, voltak azonban olyan csapatok is, melyek bátran kísérleteztek. Az eredményhirdetéskor kiderült: az aikidósok nem csak a harcművészetben, de a gasztronómiában is otthonosan mozognak.
– De ennék egy kis lecsót! Hogyan juthatok hozzá? – kérdezte egy ötvenes éveiben járó férfi a Vitézek U10 Szülők csapatának sátránál.
– Hát úgy, hogy ide állsz a kondérhoz és merünk neked annyit, amennyit csak akarsz – érkezett is a válasz az egyik apukától. Később mi is beálltunk a sorba és bátran megkóstoltuk az ételt. Már az első kanalazásnál tudtam, jól döntöttem, hogy éhgyomorral mentem el a fesztiválra, mert jobbnál jobb lecsókat kóstolhattam meg a helyszínen.
– Hetedik éve vagyunk itt, most is nagy mennyiséggel készültünk a fesztiválra. A hagyományos magyar lecsót egyik tanítványom, Hegyi Szabolcs séf vezetésével készítettük el. Emellett pedig úgynevezett fúziós lecsóval is megleptük a zsűrit, amiben az amerikai marharagut ötvöztük a magyar lecsóval – mondta dr. Havasi Tamás, az aikidiósok Instruktorok nevű csapatának tagja.
Mint megtudtuk, ebben a gasztronómiai különlegességben a marhahús és lilahagyma mellett bajor mustár is van, a fűszerezése pedig sokkal speciálisabb, mint a hagyományos változatnak. Ezután elköszöntünk, majd más csapatok felé vettük az irányt: mindenütt kedvesen fogadtak minket, sőt lecsóval és még tócsnival is kínáltak bennünket.
A háromtagú zsűrinek, akárcsak az előző években, most is nehéz dolga volt, hiszen nemcsak ízvilág, hanem kinézet tekintetében is értékelnie kellett a finomságokat. Ennek megfelelően szoros verseny született, döntésük értelmében a harmadik helyen a Júdea Népe Front nevű csapat végzett, mely egy italcsomagot nyert. A második helyre a 40 pluszosok nevű delegáció fért fel, jutalmul vacsorameghívást kaptak. Az első helyen pedig megérdemelten végeztek az Instruktorok és ők vihették haza a Neuzer kerékpárt.
Világszerte ismerté vált a magyar étel
A lecsó a magyar gasztronómia egyik megkerülhetetlen ételének számít. A huszadik században világszerte is ismerté vált, köszönhetően annak, hogy a lecsókonzerveket 100 évvel ezelőtt tömegesen exportálni kezdték. A legtöbb recept szerint szükség van egy rész makói vöröshagymára, két rész érett paradicsomra és négy rész cecei zöldpaprikára.