eljött a jövő

2020.10.31. 14:36

Tardoson már egyszemű robot is jár az iskolába(n)

Az egyszemű űrrobot, E.a.R.L is bemutatkozott a Vaszary-iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézményében.

Petrik J.

A hatodikosok testnevelésórán a Bánya-hegyre kirándultak

Forrás: beküldött

A rendkívüli helyzet miatt, az Emberi Erőforrások Minisztériuma áprilisra meghirdetett Fenntarthatósági témahetét elhalasztották, ezért a tavaszra szervezett programot ősszel rendezték meg a Vaszary-iskola Fekete Lajos Tardosi Szlovák Nemzetiségi Tagintézményében is.

A program négy kiemelt témája az energia, a klímaváltozás, az egészségnevelés és a szelektív hulladékgyűjtés volt. Ezekkel a témakörökkel foglalkoztak tanárok és diákok a tanórákon. A természettudományos órákon, etikaórákon és az osztályfőnökin a klímaváltozásról és a környezettudatos magatartás formálásáról beszélgettek. Technikaórán az egészséges étkezésre, a megújuló energiákra és az újrahasznosításra hívták fel a figyelmet a pedagógusok. A nagyobbak fát ültettek, a kisebbek cserepes növényeket. Matematikaórákon diagramokat elemeztek a diákok, míg a nyelvi órákon szövegértési feladatokon keresztül foglalkoztak a fenntarthatósággal. Rajzórákon ökoházakat terveztek. A robotikaszakkörösök pedig szelektív hulladékgyűjtő masinákat programoztak. Ezen a héten még az iskolarádió is a környezetvédelemről és az állatokról sugározta adását.

A hatodikosok testnevelésórán a Bánya-hegyre kirándultak
Fotó: beküldött

A hatodikosok testnevelésórán a Bánya-hegyre kirándultak. A túraklubosok kicsit hosszabb útra vállalkoztak. Megkeresték a több mint 150 éves tölgyet és a lombkorona-tanösvényt. Ám volt még internetes kereső verseny és fotópályázatot is hirdetett az iskola természetfotózás témakörben, továbbá online vetélkedőt szerveztek: Ki tud többet a fenntarthatóságról?

A programsorozatot a papírgyűjtés zárta, amely különösen sikeres volt, csaknem 7300 kiló papír gyűlt össze, ezzel ismét rekordot döntött az intézmény. A VIII. nemzetközi Code Week-en, a kódolásé volt a főszerep. Az iskolában ötödik alkalommal rendezték meg a Kódolás hetét, amelynek az volt a célja, hogy minél többen kipróbálhassák a programozást. Ekkor mutatkozott be az iskola új padlórobotja: E.a.R.L az egyszemű űrrobot, amelyet a Hédi Katalin tanárnő által írt pályázaton nyertek. De megrendezték a népszerű kódfejtőversenyt is, volt iskolarádiós adás a kódokról, a gyerekek bemutathatták saját robotjaikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában