Időutazás

2020.09.23. 20:00

Ezek nem retró fotók: Ladák hozták vissza a 80-as éveket Oroszlányba

Az oroszlányi nosztalgia-autóstalálkozón mintegy negyven évet ugorhattak vissza az időben a Ladák szerelmesei.

W. Zs.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

Ismét érdekes és izgalmas történettel lehetett találkozni az oroszlányi vendéglő parkolójában szombaton, az amerikai autóstalálkozókról híres V8 Vendéglőnél. Minka Attila, az események főszervezője egyre inkább igyekszik bővíteni a kínálatot és a legváltozatosabb autómárkák szerelmeseit meghívni, mert jól tudja, a benzingőz mindenkié. A legutóbb, két héttel ezelőtti találkozóra sem amerikai csodajárgányokkal érkeztek és ez így volt a hétvégén is, amikor az orosz gyártmányú Ladákkal telt meg a parkoló.

Az 1980-as évek egyik legmeghatározóbb autómárkájáról van szó, talán nem túlzás azt állítani, hogy abban a korszakban ez a típus jelentette a luxust. Gombás Péter egy autóval érkezett Veszprém megyéből, ezenkívül otthon van még hat másik példány ebből a márkából. Mint mondta gyűjti őket, később restaurálja, majd OT-vizsgára mennek, ahol megkaphatják a veterán minősítést.

– Több milliós tétel a res­taurálás, de szívesen teszem, mert tetszenek ezek az autók. És megbízhatóak is. Például az injektoros Samarám minden nap kint van az utakon és bírja, sőt... – vélekedik Péter, aki civilben karosszérialakatos és autófényező. Mielőtt búcsút intenénk, még megosztja velünk nagy tervét. – Minden létező típusból szeretnék venni egyet. Ez az álmom.

Nagyigmándról érkezett egy nagyobb társaság. Családtagokból, ismerősökből és barátokból összeállt csapat. Hosszasan beszélgettek járművekről, mustrálták a darabokat. Elmondták, melyik típus milyen előnyökkel bír és sztorizgattak a régmúltról. A közelből, Tatabányáról is szép számmal érkeztek. Érdeklődők és sofőrök is. Időutazás volt ez a javából.

Mintha negyven évvel ezelőtt jártunk volna Oroszlányban, körülbelül a nyolcvanas évek közepén. Be­gördültek a Skodák és a Zsigulik, valamint olyan retrodarabok, mint a Barkas, aminek tetején gumikacsa „ült”. Az újságíróban felmerült, hogy bár az autók többsége kifogástalan állapotú, van-e jövőjük ezeknek az autóknak, hiszen évről évre egyre nagyobb választékkal rukkol elő az autópiac. A költői kérdésre meg is jött a válasz. Csak szét kellett nézni a megtelt parkolóban és máris látható volt, mennyire töretlen a márka iránti hűség.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában