Kistermelők

2020.09.22. 17:27

Szőnyben az élménygazdaságok minden csínját-bínját megtanulhatják

Legyél te is élményparaszt! címmel hirdetett képzést kistermelőknek, amelynek a szőnyi Kemence Egyesület adott otthont. A résztvevők arról szerezhettek ismeretet, hogyan működtessenek sikeres élménygazdaságot.

Körtvélyfáy Dina

A program elején a bevezető ismerkedés, a témára hangolás a drámapedagógiai játékokon keresztül valósul meg. Jobbra Ugrai Zsófi a

Forrás: 24 Óra

Fotó: Körtvélyfáy Dina

Egy októberben záruló, úgynevezett Bond projekt legjelentősebb eredményeit osztotta meg a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Érdekképviseletének Egyesülete a résztvevőkkel. Szabadkai Andrea, a szervezet elnöke elmondta, a kistermelők, kézművesek, valamint a falusi agroturisztikai szolgáltatók képviseletét látják el. Fő tevékenységük, hogy a gazdáknak bemutassák, miként tudják a jogszabályi előírások betartásával sikerrel végezni tevékenységüket. Az egyesület joggyakorlati példákkal is szolgál a vidékfejlesztési szervezetek és gazdaságok részére.

A program elején a bevezető ismerkedés, a témára hangolás a drámapedagógiai játékokon keresztül valósul meg. Jobbra Ugrai Zsófia (Fotó: Körtvélyfáy Dina / 24 Óra)

A Bond projekt egyik hangsúlyos eredménye, hogy a résztvevő országok együttműködési megállapodást hoztak létre, ki-ki a maga számára legsürgetőbb fejlesztési területen. Hazánk a szociális gazdaság témakörét választotta. Ennek fejlesztésére szükség lenne a célzott támogatásokra, adózási és higiéniai könnyítésekre. Így született megállapodás többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal és a Magyar Szociális Farm Szövetséggel.

A projektben a 2014-ben alakult Kislépték Egyesület fő feladata a nemzetközi jog­gyakorlatok gyűjtése volt, hogy ezeken keresztül mutathassák be az unió jogrendjének rugalmasságát. Szabadkai Andrea példaként említette Spanyolországot, ahol a közétkeztetési rendeletbe belefoglalták a helyi friss élelmiszerek előnyben részesítésének fontosságát. Fontosnak tartják azt is, hogy a magyar gazdák élményként tekintsenek szolgáltatásaikra és így érvényesítsék azokat. Ebben a foglalkozáson egy drámapedagógus, Ugrai Zsófia segített.

– A program elején a bevezető ismerkedés, a témára hangolás a drámapedagógiai játékokon keresztül valósul meg – mondta Ugrai Zsófia. – Majd egy főzőkurzuson keresztül mutatjuk be, hogy miként lehet egy termék vagy egy szolgáltatás egyben élmény és mennyivel többé tud válni egy-egy magyar gazda, ha élményként tekint a saját munkájára, termékeire, melyekkel jobbá, többé, élménygazdagabbá tudja tenni mások életét.

Szociális farm

A program házigazdája a Kemence Egyesület volt. Schmelcz Ildikó, az egyesület elnöke a résztvevőknek röviden bemutatta szervezetüket. Szociális farmot működtetnek, ahol olyan embereket foglalkoztatnak, akik idősebbek, vagy beteg hozzátartozójukat gondozzák, emiatt nehezen helyezkednek el, de vannak hajléktalan, fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű kollégáik is. Kertjükben haszonnövényeket termesztenek, fácánkertjükben 300 madarat nevelnek. Jelenleg két gombasátrat építenek, amelyekben csiperke- és laskagombát termesztenek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában