kereskedelem

2020.09.12. 20:15

A korosabb használt autók a népszerűbbek a tatabányai kereskedő szerint

Júliusban több mint 12 ezer használt import személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, ami az előző hónaphoz képest 13 százalékos, az áprilisi mélyponthoz viszonyítva pedig 61 százalékos növekedés. Mindezt megerősítette a a tatabányai használtautó-kereskedés vezetője is.

Várvizi Tamás

Forrás: 24 Óra

Fotó: Zantleitner Ingrid

A behozatal újbóli élénkülését mutatja az is, hogy 2019 júliusához képest már csak tízszázalékos a visszaesés, miközben áprilisban és májusban még 40 százalék körüli elmaradást mutattak a statisztikák a 12 hónappal korábbi értékekhez képest. A JóAutók.hu közleménye szerint a vásárlók a koronavírus által okozott bizonytalanság miatt ebben az időszakban óvatosabban költenek.

A visszaesésben közrejátszik az is, hogy a gyártók tavaszi rendkívüli leállása miatt több márka esetében is meghosszabbították a szállítási határidőt, így számos személygépkocsit a vártnál később helyeztek forgalomba. A használt autók növekvő forgalma azt is jelenti, hogy 2020-ban sem várható fordulat a hazai autópark átlagéletkorának alakulásában.

– Mi is azt tapasztaltuk, hogy kezdenek visszatérni a vásárlók – magyarázta Bereczki Gábor, egy tatabányai használtautó-kereskedés vezetője. Mint fogalmazott, nyár derekától a forgalom már-már emlékeztetett a tavaly nyárira. Azt is megtudtuk, hogy a vásárlók többen vannak, mint akik csak nézelődnek, hiszen konkrét négykerekűeket néznek ki interneten és célzatosan érkeznek a kereskedésbe.

Bereczki Gábor azt is elmondta: a tapasztalatok szerint a vevők a kevésbé prémiumkategóriás járműveket keresik, továbbá hogy az import felpöröghet, a még mindig viszonylag magas forint-euró árfolyam dacára is. Emellett a korosabb autókat részesítik előnyben, főleg a tavalyi esztendővel összevetve szembeötlő a különbség e téren. A kereskedésvezető a koronavírus-járvány hazánkat is elérő második hulláma kapcsán azonban borúlátását fejezte ki, mondván, a pandémiahelyzet és az ezzel együtt járó esetleges szigorítások minden bizonnyal ismét visszavetik a forgalmat.

Keresik az Opel Astrát és a Ford Focust

Az első hét hónapban 77.280 használt autó érkezett az országba, 17 százalékkal kevesebb a 2019 hasonló időszakában regisztrált 92.721-nél. A Használtautó.hu portál közzétette azt is, hogy mely márkákra kerestek a legtöbben az idei esztendő első hét hónapjában. Ebből kiderül, hogy az Opel Astrákra érkezett a legtöbb találat, több mint 823 ezer, a képzeletbeli dobogóra még a Ford Focus (732 ezer) és a Volkswagen Golf (676 ezer) fért oda. Hasonló eredményt hozott a hazánkban 2020. január–júliusi időszakban gazdát cserélt használt autókról készült statisztika is: Opel Astra (27.268), Suzuki Swift (22.870) és Ford Focus (12.605) a sorrend, de népszerű a Volkswagen Golf is (12.411).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában