Friss eredmények: Tatabánya szennyvizében emelkedik a Covid-örökítőanyag

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 37. heti mérési adatai szerint Tatabányán a szennyvízben kimutatható Covid-örökítőanyag mérsékelt, de emelkedő tendenciát mutat.

Kemma.hu

Budapest, 2020. június 11. Krasznai Erika ápolónő (b) védőfelszerelésben az éjszakai műszakban a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. június 4-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A nemzetközi tapasztalatok szerint a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését. A szennyvízvizsgálatok által előrejelzett közösségi terjedés felgyorsulása megelőzhető a továbbra is érvényben lévő járványügyi megelőző szabályok betartásával.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett szennyvízvizsgálatok a 37. héten Miskolcon, Szolnokon, Nyíregyházán, Tatabányán, Salgótarjánban és Győrben is növekedő tendenciát mutattak ki a koronavírus örökítőanyagának mennyiségében, tájékoztat a koronavirus.gov.hu. Tatabányán a szennyvízben kimutatható Covid-örökítőanyag mérsékelt, de emelkedő tendenciát mutat, így a megyeszékhelyen – a szennyvíz minta alapján – várható a betegek számának emelkedése.

A koronavírus szennyvízből kimutatott mennyisége megyeszékhelyenként (Fotó: NNK)

A vírus örökítőanyagát nem csak a tünetekkel rendelkező, hanem a tünetmentes fertőzöttek, illetve az újonnan fertőződött, tüneteket még nem mutató betegek is ürítik. A szennyvízben észlelhető vírus örökítőanyag mennyisége az adott szennyvíztisztító telep által ellátott lakosság fertőzöttségével van összefüggésben.

A legfontosabb, hogy csak a magukat egészségesnek tartó, tüneteket nem mutató egyének álljanak munkába, menjenek közösségbe, különösen tekintettel az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóira. Továbbra is szükséges a higiénés szabályok betartása, az arc érintésének elkerülése, az alapos szappanos kézmosás vagy alkoholos kézfertőtlenítés, a köhögési etikett betartása, a felületek rendszeres alapos fertőtlenítése és a szellőztetés, amellyel a jelenlegi járványügyi kockázat hatékonyan tovább csökkenthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában