bányászok

2020.09.06. 19:37

Emléktáblát avattak és felvonultak a 70. bányásznapon Tatabányán

Koszorúzásokkal, kisebb ünnepségekkel tették emlékezetessé a 70. Bányásznapot. S bár a járvány miatt a fesztiválok, zenés programok elmaradtak, mindenkinek volt lehetősége fejet hajtani.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Szombaton Óvárosban, a Liget soron Pohobics Gábor kezdeményezésére emléktábla avatót tartottak azoknak a híres embereknek a tiszteletére, akik valaha itt éltek. Ilyen volt Szabó István, Oscar-díjas filmrendező édesapja, dr. Szabó Ignác, bányaorvos is. A Bányász Kegyeleti Emlékműnél helyezték el az emlékezés virágait, majd a Bányász Fúvószenekar zenés felvezetésével vonult a kis csoport a skanzenig, ahol díjakat adtak át.

Szücsné Posztovics Ilona polgármester köszöntőjében hangsúlyozta: fontos, hogy méltó módon ápoljuk örökségünket, s gondoljunk azokra, akik munkájukkal a városunkat az elsők közé emelték. A Solymos Mihály-díjat a közéletben való részvételéért, és a bányászhagyományok ápolása terén végzett munkájáért Csaszlava Jenő vehette át. Évtizedekig dolgozott a bányavállalatnál, majd a Vértesi Erőmű Rt.-nél. Tevékenykedett az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) Tatabányai Csoportjában, tagja a Komárom-Esztergom Megyei MTESZ Egyesületek Tanácsának, s a Tatabányai Bányász Hagyományokért Alapítvány Kuratóriumának elnöke.

Könyvek kiadása, emlékhelyek létesítése, rendezvények támogatása fémjelzi munkáját. A Tatabánya Közbiztonságáért-díjat Sikrai Attila, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó alezredese vehette át, aki rendkívül sokrétű tevékenységet folytat a polgári és katasztrófavédelem, valamint az árvízvédelem területén.

Az ünnepség végén a bányászati témájú versenyeken kimagasló teljesítményt nyújtó diákokat jutalmazták. Bronz bányászlámpa kitűzőt kapott Limfer Laura és Limfer Bianka (Móra Ferenc Általános Iskola), aranyat Németh Abigél (Váci-iskola).

További részletek a 24 Óra szeptember 7-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában